Svečana komemoracija u znak sećanja na stradanje Jevreja, Roma i drugih građana Mačve, 12. oktobra

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Sutra, 12. oktobra, obeležava se tužna i sjećanje dostojna godišnjica od stradanja Jevreja, Roma i drugih građana Mačve tokom nacističkih akcija koje su se odigrale tačno 82 godine unazad. Tim povodom, u organizaciji Jevrejske opštine Beograd i Grada Sremska Mitrovica, biće održana svečana komemoracija kako bi se odala počast svim nevino stradalim ljudima.

Dogadjaji koji su se odigrali 12. i 13. oktobra 1941. godine kod sela Zasavica II ostavili su duboke ožiljke na srce Mačve i celi region. Tokom tih nacističkih akcija, mnogi Jevreji, Romi i drugi građani Mačve su postali žrtve okrutnih represija i stradali na tom zemljištu. Komemoracija će se održati na mestu poznatom kao Poloj, gde je podignuto spomen-obeležje kako bi se sačuvale uspomene na one koji su izgubili svoje živote.

Nemci su u Zasavici, polovinom oktobra 1941. godine, na njivi Lazara Ljubičića, kraj Save, streljali 1.057 Jevreja i više od 90 Roma. Posle tog zločina, Lazar Ljubičić više nikada nije obrađivao tu njivu, već je na tom mestu zasadio jasenovu šumu.

Spomen-obeležje u Zasavici II je podignuto u blizini mesta gde su Nemci streljali preko hiljadu ljudi, žena i dece i koji su posle rata sahranjeni na ovom mestu. Nalazi se na mestu zvanom Poloj, u ataru sela Zasavica II, u Mačvi, koja danas administrativno pripada gradu Sremska Mitrovica. Spomen-obeležje je evidentirano nepokretno kulturno dobro.

Nemci su polovinom oktobra 1941. godine na obali reke Save, na njivi Lazara Ljubičića streljali 1057 Jevreja i više od 90 Roma i meštana Mačve. Posmrtni ostaci Jevreja su posle rata eshumirani i sahranjeni na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Levo od centralnog spomenika se nalazi uobičajeni nadgrobni spomenik od crvenkastog mermera sa krstom na vrhu i ulesanim srpom, čekićem, zvezdom petokrakom i tekstom: Žrtvama nemačkog terora 1941—1944.

Možda Vam se svidi i