Štrajk poštara iz Novog Sada širi se na druge gradove

Od strane Ozon
0 komentar

Srbija – Radnici pošte širom Srbije pridružili su se štrajku koji su u utorak započeli poštari iz Novog Sada, zahtevajući bolje uslove rada i veće plate. Članovi Sindikata radnika pošte „Sloga“ pokazali su svoju podršku kolegama iz Novog Sada i spontano prekinuli rad u različitim delovima zemlje.

Glavni zahtevi štrajkača uključuju povećanje plata za najmanje 30 odsto, dodatno zapošljavanje, kao i isplatu zarada iz prethodne godine do kraja oktobra. Ova obustava rada započela je nakon višemesečnih pregovora sa rukovodstvom Pošte Srbije, u kojima nisu postignuti zadovoljavajući rezultati.

Prema informacijama iz Sindikata, više od 90 odsto poštara i kurira Postekspresa, kao i oko 15 odsto šalterskih radnika, učestvovalo je u štrajku od utorka do srede ujutru na području Novog Sada. Slični protesti odvijaju se u Vrbasu, delovima Beograda (Rakovica i Borča) i Poštanskom centru Pančevo.

Kako dani prolaze, štrajku su se priključile i kolege iz dve radne jedinice u Zemunu, a očekuje se da će obustave rada zahvatiti i druge radne jedinice širom Srbije.

„Sloga“ sindikat izražava svoju podršku svim legitimnim zahtevima nezadovoljnih poštara u Novom Sadu. U saopštenju se navodi da su plate poštara čak 50 odsto ispod republičkog proseka, a uslovi rada se smatraju neprihvatljivim. Takođe se ističe da je broj zaposlenih na osnovnim pozicijama alarmantno nizak, što je dovelo do brojnih žalbi korisnika i problema u isporuci pošiljaka.

Nezadovoljni radnici takođe kritikuju trenutno rukovodstvo i ukazuju na neprestano povećanje rukovodećih pozicija, dok se broj zaposlenih na osnovnim pozicijama smanjuje. Poštari tvrde da njihova preduzeća ne opterećuju državni budžet, već naprotiv, aktivno doprinose njegovom punjenju.

Ključni zahtevi štrajkača uključuju i prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od strane Vlade Srbije da će njihovi zahtevi biti uvaženi i ispunjeni. Očekuje se da će štrajk trajati sve dok njihovi zahtevi ne budu adekvatno adresirani i rešeni.

Izvor 021

Možda Vam se svidi i