Stigla građevinska dozvola za izgradnju i rekonstrukciju bolnice u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Bolnica Sremska Mitrovica je građevinsku dozvolu za izgradnju i rekonstrukciju postojeće bolnice, a najavljeno je da će grad Sremska Mitrovica odvojiti deo sredstava, dok se najveći deo finansira iz Ministarstva za kapitalna ulaganja.

Snovi o novoj i rekonstruisanoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj će se lečiti bolesnici tek sada počinju da se ostvaruju jer dobijanje građevinske dozvole predviđa izgradnju novog objekta i kompletnu rekonstrukciju postojećeg objekta. Preko 350.000 građana se leči u sremskomitrovačkoj bolnici, reči su predsednika Skupštine grada Sremska Mitrovica, Vladimira Pavlovića.

– Građevinska dozvola je najvažniji uslov da bi aplicirali za dobijanje sredstava u Ministarstvu za kapitalna ulaganja. Mi sada imamo dozvolu i možemo da pređemo u sledeću fazu izgradnje i rekonstrukcije gradske bolnice. Mislim da je bolnica zadnji put svoju izgradnju doživela 1996. godine, definitivno je vreme za rekonstrukciju i da naši građani dobiju bolju zdravstvenu negu a da naši zdravstveni radnici dobiju bolji ambijent koji zaslužuju. – naglasio je Pavlović.

IZGLED NOVE BOLNICE.

Opšta bolnica duguje neizmernu zahvalnost gradu, mi smo bolnica celog Sremskog okruga. Grad je učinio jedan veliki korak, gradnja i rekonstrukcija opšte bolnice biće u više faza, prva faza podrazumeva najvećih objekata, internističkih grana medicine, oni će se sada nalaziti na mestu gde se nalazi pravna služba, to je iza Zavoda za javno zdravlje, samom izgradnjom ta dva objekta doće do napuštanja objekta koji se zove stara bolnica koji se nalazi na uglu Bulevara i Jupiterove ulice. 2026. godine biće 200. godina kako je taj objekat namenski zidan. Ta zgrada iz građevinskih uslova ne ispunjava obavljanje zdravstvene delatnosti, nemoguće je proširivanje prostora, plafoni su visoki, samo održavanje nije moguće sprovesti na adekvatan način. Zgrada će i dalje imati funkciju u svom sistemu sa medicinskim sadržajem koji ne zahtevaju ležanje a sprat će se koristiti za arhivu, edukaciju i smeštaj pravne službe. Sama izgradnja će pratiti i bezbednosno napredovanje u samoj bolnici, biće regulisani protiv požarni putevi, sa završetkom prve faze, opšta bolnica biće bolje mesto za lečenje nego što je do sada. Sledeće faze podrazumevaju rekonstrukciju svih objekata, sam objekat hitne pomoći bi se ponovo nalazio pri bolnici. Sve ovo dovešće do mnogo boljeg kvaliteta zdravstvenih usluga, rekao je vd. direktora opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Dragan Malobabić.

Šta će se sve raditi tokom rekonstrukcije i adaptacije sremskomitrovačke bolnice?

Prva faza će biti izgradnja novih zgrada kojih ima tri, njihov naziv je A,B i C.

Osnovna zgrada, zgrada internističkih službi koja je objekat A, imaće oblik slova P, okrenuta tako da gleda ka jugu i nalaziće se na prostoru gde se nalazi pravna služba Doma zdravlja i stara Medicinska škola. Zgrada internističkih službi će se nalaziti iza zgrade Higijenskog zavoda.

Zgrada će biti na više nivoa, prizemlje i tri nivoa, više se nijedna zdravstvena služba neće nalaziti iznad nivoa zemlje za razliku od sadašnje  situacije gde imamo i takve slučajeve. Oko zgrade će biti kružni tok saobraćaja, novi ulaz u bolnicu i otkupljivaće se kuće u okolini, to je plan. Tu će se nalaziti službe koje treba da budu u prizemlju, muška i ženska psihijatrija i infektivne bolesti, na sledećem spratu će se nalaziti neurologija sa intenzivnom negom za neurologiju i za interno, to će biti intenzivna nega od 13 mesta i jedinica za šlog.

Sledeći nivo je interno odeljenje i sledeći nivo će biti ORL, plućno i kožno, to je objekat A.

Objekat A treba da ima šest liftova, više ulaza i biće veoma savremen objekat.

Objekat C će biti na mestu sadašnje zgrade psihijatrije i infektivnog odeljenja, plućnog dispanzera, taj objekat će se srušiti i biće na više nivoa.

Na prizemlju će biti dijaliza, u suterenu apoteka sa centralnim rastvaranjem citostatika, to je dozvoljeno jer tu nema ležanja, na sledećim nivoima će biti odeljenje za onkologiju, produženu negu, terminalna stanja, za naše sugrađane koji su teško oboleli i potrebna im je nega u odmakloj fazi bolesti.

Sledeća faza je rekonstrukcija zgrade u kojoj se nalazi ginekologija, porodilište i sadašnje ORL odeljenje, tu će biti nadograđen objekat B, u tom delu će biti operacione sale za ORL, očno, porodilište i ginekologiju. U ovoj fazi izgradnje rešava se i prijem porodilja koji se sada nalazi ispod nivoa zemlje, u novom adaptiranom delu, porodilje će biti u novom prostoru, iće se na povećanje broja soba, broj kreveta će ostati isti, sve će biti jednokrevetne i dvokrevetne.

Iznad porodilišta će biti odeljenje ginekologije i na sledećem nivou će biti dečije odeljenje, vraćamo se na 1961. godinu kada je počelo zidanje zgrade 1964. gde je i predviđeno da u jednoj zgradi bude ginekologija, akušerstvo i pedijatrija.

Sledeća faza podrazumeva napuštanje stare zgrade bolnice gde će u gornjem spratu biti pravna finansijska služba i arhiva bolnice, donji sprat će biti dodeljen za ambulante gde će na ulasku biti transfuzija, više neće biti penjanja na sprat, u delu stare korofarne jedinice, tu će se nalaziti ambulanta za očne bolesti a u delu gde je sada neurologija će biti služba fizijatrije a sadašnja intenzivna nega će biti pretvorena u salu za vežbanje i ona otprilike ispunjava uslove koji su potrebni.

Zgrada u kojoj je danas administracija, zadržaće  gornji sprat u administrativne svrhe i biće dodeljena Domu zdravlja, postoji plan da ćemo se jednom udružiti sa Domom zdravlja.

Ceo donji prostor će biti za patologiju i tu će biti nova sala za obdukciju i nova mrtvačnica jer postojeća mrtvačnica i sala za obdukciju će biti srušene i tu će biti ulaz u bolnicu, biće ulaz i kod higijenskog zavoda, kod jedne kuće koju je Zavod otkupio, sadašnji glavni ulaz je uzan i srušiće se portirska služba.

Sledeća faza je rekonstrukcija bolničkog prijema i hirurškog bloka, koja je najsavremenija zgrada u sastavu ali i pored toga su sobe šestokrevetne.  Deo hirurškog bloka koji gleda na Medicinsku školu, ovde će se dozidati još jedan deo sa pet spratova tako da će sva odeljenja dobiti dodatan prostor i sve sobe će imati kupatila.

U okviru te rekonstrukcije će se raditi i rekonstrukcija operacionih sala i intenzivne nege, one će ostati na nivou gde se sada nalaze, intenzivna nega će biti u dozidanom spratu a u sadašnjem delu intenzivne nege nalaziće se urgentni bolnički prijem.

Planira se i proširenje dela Hitne pomoći. Gradiće se na delu gde se sada nalazi portirska kućica.

Najavljena su i rušenja, zbog gradnje puta za prolaz vozila.

U sklopu svih ovih rekonstrukcija koje su građevinske, biće rekonstrukcije mašinskih postrojenja, program za medicinske gasove i otpada izlaziće na ulicu Novi Šor. U sklopu ovog projekta potpuno će se rekonstruisati sistem centralnog grejanja, predviđeno je da se bolnica osloni na obnovljive izvore a bolnica trenutno ima mogućnosti da se greje i na naftu i gas i toplanu.

Možda Vam se svidi i