Stambena zona „Jupiter“, zeleni koridor, nova saobraćajnica

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Stambena zona „Jupiter“ biće smeštena između ulica Severni bedem, Kralja Petra I, Stari šor, Jupiterova i Jovana Cvijića u Sremskoj Mitrovici.

Ovaj blok se nalazi u centralnoj zoni grada Sremska Mitrovica i zauzima 11,3 ha. Projektom je obuhvaćen blok višenamenskog stanovanja, nove saobraćajnice, kao i zelene površine.

Granica obuhvata Plana polazi od tačke 1. koja se nalazi na raskrsnici ulica Stari šor, Šećer sokak i Jupiterova. Iz te tačke granica polazi na sever zapadnom stranom ulice Jupiterova, preseca ulicu Cvetna i nastavlja na sever zapadnom stranom ulice Jovana Cvijića do tačke 2.
Tačka 2. se nalazi na zapadnoj strani ulice Jovana Cvijića iznad pešačkog pristupa Spomne parku. Iz tačke 2. granica polazi na istok severnom stranom parcela br.3133/11, 3134/1, 3137/2, 3138/2, 3138/1, k.o. Sremska Mitrovica, preseca ulicu Save Kovačevića, nastavlja severnim granicama parcela br.2710/1, 2709/1, 2709/2 i 2708 k.o. Sremska Mitrovica , seče ulicu Kralja Petra І i dolazi u tačku 3.
Tačka 3. se nalazi severno od raskrsnice ulica Kralja Petra І i Severni bedem, na istočnoj regulacionoj liniji ulice Kralja Petra I. Iz tačke 3. granica ide istočnom stranom ulice Kralja Petra І na jug, do tačke 4.
Tačka 4. se nalazi na raskrsnici te ulice i ul. Stari šor. Iz tačke 4 granica nastavlja južnom stranom ulice Stari šor, ide do tačke 1 i tako zatvara granicu obuhvata PDR.

Gradnjom prve zgrade u ovom bloku počela je i realizacija ovog plana.

Nova zgrada polako ‘niče’ i u ulici Kralja Petra I u Sremskoj Mitrovici. Radi se punom parom i kada ova moderna zgrada bude gotova, biće jedna od zgrada koja će se nalaziti u bloku koji je nazvan „Jupiterov“.

Izgled zgrade u ulici Kralja Petra I

U prostoru „Jupeterovog“ bloka planirano je ulaganje u izgradnju poslovnih i stambenih objekata po obodu i unutar bloka, regulisanje i unapređenje unutarblokovske saobraćajne mreže i povećanje kapaciteta površina za mirujući saobraćaj -parking mesta i garaža unutar bloka.

U planu je i zeleni koridor – zelena staza, koja će se nalaziti u bloku.

Zona javnih zelenih površina planiraju se u sklopu uličnog koridora kao zelene površine javnog korišćenja. One će svojom slobodnom dostupnošću za sve stanovnike i načinom korišćenja ispuniti najvažnije socijalne funkcije.

Građevinsko područje namenjeno je izgradnji porodičnih zgrada.

Mi pravimo ceo kompleks, pravimo napred jednu zgradu, i pravimo tri zgrade u zadnjem delu. Uvezaćemo tri zgrade, prva je 35 metara širine, jednu u dvorištu, koja će biti tri puta veća. Sve pravimo pod jednom građevinskom dozvolom, na jednom mestu. Gradimo 87 stanova i 450 kvadrata lokala, za Ozon objašnjava Branko Mošić

Prilikom gradnje koristit će se metode kako bi se osiguralo da zgrada ispunjava sve potrebne zahteve i zadovolji najveće standarde.

Mi ne radimo sisteme pametnih zgrada, u pametnim zgradama vi telefonom upravljate grejanjem i klimom preko aplikacije, mi to nismo fosirali. Ako neko želi, ni to nije problem, ali za sada, kada je većina stanova već prodata, samo je jedan kupac želeo da se ugradi ovakav sistem i mi ćemo to i uraditi. Posvetili smo se arhitekturi grada i ulice, pravimo zgradu pored koje će neko proći i za 50 godina i videti da je to neko gradio kako treba. U donjoj zoni zgrade je kamena fasada, dolazi i brački kamen, da to bude večito i enterijer će se prilagoditi starom gradu. Gornji deo zgrade biće kovane ograde, nismo stavili frontalne terase. Biće dve krovne terase koje se nikada neće zatvarati, sa strane Kralja Petra ne postoje terase, hteli smo da podsetimo na Beč, Pariz i tako dalje, vreme to ne pojede. Zgrade sa staklom traju 10-15 godina a ove zgrade ostavljaju trag, ne bi imali stare i dobre objekte u Mitrovici. Trudićemo se da pravimo orijentire, da gradimo ono što će ostati za sva vremena. U gradnji učestvovaće mnogo ekipa, od 87 stanova ostalo je 25 u ponudi, za mesec ipo dana. Ja sam iznenađen potražnjom, ljudi znaju da nečemo uraditi bilo šta, poverenje je najvažnije, rekao je Branko Mošić.

Nakon završetka gradnje i useljavanja, plan je kontrolisana upotreba za stanare.

Samo dvorište biće kontrolisano, postojaće rampa, portir, novi vid održavanja, to znači uredno i čisto svakodnevno. Pravićemo ugovor da li sa našom firmom ili firmom bliskoj našoj. Ovaj blok će imati i dečije igralište u dvorištu, nešto malo drugačije.

Ceo kompleks površinski je 9. 200 kvadrata bruto se zida, grad je uradio plan za jedan ozbiljan deo ovog bloka, za gradnju saobraćajnice, parka…. Planovi za završetak su jun 2024. godine.

Grad trenutno radi na planu detaljne regulacije prostornog bloкa u ulici Arsenija Čarnojevića, nakon čega se nastavljaju radovi na „Jupeterovom“ bloku, gde je krajem 2022. godine rešen jedan deo kroz kupovinu stambenih objekata u delu ulice Jovana Cvijića u Sremskoj Mitrovici.

Možda Vam se svidi i