Šta trenutno diktira cene nekretnina na Mitrovačkom tržištu?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Tržište nekretnina u Sremskoj Mitrovici trenutno se suočava s izazovima koji menjaju dinamiku cena. Kao i svuda, ovde su prisutni i kupci i prodavci, ali u ovom trenutku, čini se da se njihovi interesi ne podudaraju.

Direktor prodaje u agenciji „Vizdom“ za prodaju nekretnina Zorica Kasabašić objašnjava da je tržište nekretnina uvek dinamično i da je trenutno kao težak okršaj između kupaca i prodavaca. Tržište nekretnina prolazi kroz cikluse, a do početka ove godine, dominiralo je tržište prodavaca. To znači da su se nekretnine prodavale po cenama koje su išle na ruku prodavcima. Međutim, trenutno je došlo vreme kada su kupci postali istinski zahtevni.

Kupci sada čekaju „pad“ cena, neki čak očekuju smanjenje cena od 10 do 50% pre nego što se odluče da kupe nekretninu. Međutim, nije realno očekivati da će cene pasti za 50% jer se novac devalvira, što se jasno vidi kroz rast cena osnovnih životnih namirnica. Dakle, postoji malo verovatnoća da će cene nekretnina pasti na nivo iz prethodnih pet godina, objašnjava

Sada se dešava da se svi dogovori i kupoprodaje ostvaruju onda kada prodavci pristaju na cene koje su u skladu sa budžetima kupaca. Ako to ne učine, njihove nekretnine ostaju mesecima bez kupca. Trenutno je došlo vreme kada prodavci moraju da shvate da cene neće više neprestano rasti i da kupci sada igraju ključnu ulogu u određivanju prodajnih cena.

Smanjena potražnja je takođe faktor koji utiče na tržište. U slučaju stanova, kupaca je trenutno manje jer mali broj njih je spreman da plati visoke cene stambenog prostora. Zbog toga se cene nekretnina kreću znatno ispod početno oglašenih cena, kako za korišćene stanove tako i za novogradnju.

Kada je reč o lokacijama i kvadraturama, na tržištu trenutno postoji potražnja za različitim tipovima nekretnina i kvadraturama, i mali je uzorak da bi se izdvojila bilo koja posebna lokacija ili kvadratura.

Cene nekretnina u Srmskoj Mitrovici variraju u zavisnosti od lokacije i tipa nekretnine, stvarajući različite mogućnosti za buduće kupce. Cene u novogradnji variraju od 1.300 do 1.690 evra po kvadratnom metru. Kada je u pitanju novogradnja, tražen je centar, kupci koji plaćaju višu cenu po kvadratu koju diktira novogradnja, onda žele i lokaciju koja je najbolja u gradu. Za stanove u starogradnji, cene se kreću od 900 do 1.400 evra po kvadratnom metru, rekla je Zorica Kasabašić.

Kasabašić objašnjava da su oni koji su kupili nekretninu u starogradnji po ceni od 1.100 evra „Dobro prošli“. Najtraženiji stanovi trenutno su oni površine do 50 kvadratnih metara u starogradnji, što je posledica ekonomske situacije i potrebe za manjim i pristupačnijim nekretninama.

Savet za prodavce je da se posavetuju s pouzdanim agentima za nekretnine kako bi odredili realne prodajne cene i da ne nasedaju na „čarobne trikove“. Agenti za nekretnine stvaraju čuda kada svojim objektivnim pristupom pomažu da se spajaju kupci i prodavci u stvarnom vremenu.

Zgrada u novogradnji, ulica Stevana Sremca

Možda Vam se svidi i