Šta ako ne možete da očitate novu ličnu kartu

Od strane Ozon
0 komentar

Lične karte sa čipom koje su izrađene od jula prošle godine nemoguće je očitati na starim verzijama aplikacije „Čelik“, već je neophodno instalirati novu.

U sklopu prelaska na nova elektronska identifikaciona dokumenta Ministarstvo je stavilo na raspolaganje aplikaciju za iščitavanje sa čipa elektronske lične karte javno dostupnih podataka o građaninu. Nova verzija aplikacije Čelik, tkz.Čelik+ osim čitanja i štampanja javno dostupnih podataka ima dodatne opcije za:

  • promenu lozinke na ličnoj karti,
  • čitanje sertifikata iz lične karte i
  • validaciju podataka upisanih u čip lične karte

 Da bi bilo moguće očitati lične karte sa novim čipovima, potrebno je instalirati novu verziju aplikacije „Čelik“, koja je dostupna za preuzimanje na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i na sajtu sertifikacionog tela Ministarstva. Obaveštenje o postojanju nove verzije „Čelika“ je postavljeno i na sajtu sertifikacionog tela MUP-a, na stranici „Obaveštenja“. Dakle, problem se ne ogleda u tipu čitača kartice, već u ažurnoj instalaciji aplikacije.

ČELIK+ aplikacija je namenjena prevashodno privrednim subjektima koji u svom poslovanju sa licima traže identifikaciju građana, ali i građanima, koji žele da promene lozinku na svojoj ličnoj karti, ili da koriste sertifikate za elektronsko potpisivanje dok je ČELIK API+ namenjen prevashodno programerskim kućama za integraciju u poslovnim sistemima.

Preko sledećih linkova možete preuzeti NAJNOVIJU Aplikaciju „Čitač elektronske lične karte“ i API „Čitač elektronske lične karte“:

U slučaju da se ne može instalirati Čelik+ verovatno nedostaju određene sistemske biblioteke pa je potrebno instalirati Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x86) (zip format, 4MB)

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik