Sremska Mitrovica stara graditeljska celina: Pokrenut proces zaštite kulturnog nasleđa

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica pokrenuo je značajan postupak radi utvrđivanja graditeljske celine starog gradskog jezgra za nepokretno kulturno dobro. Ovaj korak ima za cilj očuvanje prostorno-kulturne istorijske celine, obogaćujući kulturno nasleđe ovog grada.

Odluka o pokretanju postupka, usmerena ka zaštiti ovog dela grada, podrazumeva aktivnosti koje uključuju vlasnike parcela unutar ovog područja. Grad je u tu svrhu pokrenuo Javni oglas kako bi se vlasnici istih izjasnili i izneli svoje mišljenje o ovom pitanju.

Prema objavljenom Javnom oglasu, vlasnici parcela unutar definisanog područja imaju pravo da se izjasne o planovima za zaštitu i obnavljanje ovog istorijski značajnog područja. Mišljenje, izneto u pisanoj formi, potrebno je dostaviti Zavodu za zaštitu spomenika i kulture u Sremskoj Mitrovici.

Rok za dostavljanje mišljenja je do 17. decembra.

Ovaj postupak ne samo da ima za cilj zaštitu kulturne baštine već i promoviše participaciju lokalnih zajednica i vlasnika u procesima očuvanja kulturnog nasleđa.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Možda Vam se svidi i