Sremska Mitrovica: Sadnja 14.000 sadnica – korak ka očuvanju prirode

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ozelenjavanje grada i smanjenje količine otpada postali su prioriteti Sremske Mitrovice u naporima za očuvanje zdrave životne sredine. Nedavno dobijeno priznanje za status „Ekoopštine“ predstavlja podstrek, ali i obavezu da se taj prestižni status očuva u budućnosti.

„Napokon, posle mnogo godina truda i rada u oblasti upravljanja otpadom, dobili smo ovo priznanje. Zaslužili smo ga zbog uspostavljanja sistema primarne separacije otpada, što je rezultiralo pokrivanjem sto odsto domaćinstava. Takođe, ponosno možemo istaći da smo domaćini prvog reciklažnog dvorišta u našoj zemlji. Radimo naporno da očuvamo ovakav sistem. Distribucija kanti i kontejnera nije dovoljna. Konstantno moramo podsećati naše građane da koriste ono što im je na raspolaganju. Naš cilj je smanjiti količinu otpada koji završava na deponiji za 15 odsto“, kaže Tamara Milković iz Zelene odborničke grupe.

Podsećamo, putem projekta „O-DVA-JA-MO“, Mitrovčanima je omogućeno da dobiju kante i kontejnere za svoja domaćinstva kako bi sami razdvajali reciklabilni i nereciklabilni otpad.

Predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, Vladimir Pavlović, veruje da njihov grad ide u korak sa vremenom, te će aktivnosti na očuvanju životne sredine biti nastavljene.

„U našem gradu i dalje postoje divlje deponije, iako imamo reciklažno dvorište. Radili smo na čišćenju tih divljih deponija i zasadili drveće na njihovim mestima. Prošla jesen bila je posvećena sadnji drveća, a isto će biti i ove godine. Planiramo da posadimo 14.000 sadnica na 3,7 hektara u Kuzminu, na mestu gde je ranije bila deponija“, najavio je Pavlović.

Grad će takođe nastaviti sa formiranjem zelenog pojasa oko grada, a planira se i proširenje ka Čalmi, Velikim Radincima i Mačvanskoj Mitrovici.

Možda Vam se svidi i