Srbija među vodećim zemljama na svetu po stopi samoubistava

Od strane Ozon
0 komentar

Prema zvaničnim podacima Srbija je među vodećim zemljama po broju samoubistava u svetu, jer godišnje se njih oko 1.400 odluči na put bez povratka. U Vojvodini je prošle godine 254 lica izvršilo samoubistvo, među kojima je bilo više muškaraca nego žena.

 Najviše stope samoubistava registrovane u Severnobačkom okrugu, tu je stopa iznosila čak 26,2 i u Severnobanatskom okrugu, iznosila je 24,6 – konstatuje doc. dr Ivana Radić iz Centra za promociju zdravlja na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Prevencija je ključna u ublažavanju crnih brojeva, a neke od konkretnih mera su kontrola pristupa sredstvima kojima se može izvršiti suicid, osnivanje centara za intervenciju u krizi, rad sa rizičnim grupama, odgovorno izveštavanje medija o samoubistvu.

– Mediji moraju da rade na prevenciji, na osvešćivanju naroda, da o svojim mentalnim problemima pričaju. To je praktično jedino što po meni mediji treba da rade ne ulazeći u to ko je kakav bio, ko se kada i od čega se lečio, šta je ko uzimao – rekao je dr Branislav Šakić, načelnika Odeljenja za reaktivna stanja i intervencije u krizi u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine.

Stigmatizacija osoba koje imaju suicidalne misli, jedan je od razloga zbog kojeg se one ređe odlučuju za razgovor o problemima koji ih pritiskaju.

Zato je zadatak svih nas da radimo na otklanjanju predrasuda, poručeno je na konferenciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici Centra za emotivnu podršku i prevenciju samoubistava „Srce“ u Novom Sadu, koji će i ovogodišnji Svetski dan prevencije samoubistva obeležiti uličnim akcijama promocije mentalnog zdravlja.

Izvor: Radio televizija Vojvodine (RTV)

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar