Snežana Šojić: Borba za otvorene razgovore o karcinomu dojke – Ispovest žene koja u četvrtom stadijumu karcinoma dojke pomaže drugim ženama

Od strane Ozon
0 komentar

Imam izbor da odaberem svoj put, da živim život žene kojoj je karcinom promenio kompletan život, ali je i svaki novi dan pokazatelj snage i ljudske dobrote.  

Sremska Mitrovica – Započinje svoju ispovest Snežana Šojić iz Sremske Mitrovice do nedavno zaposlena u firmi „Forma Ideale“, sada je na bolovanju i čeka penziju. Ova hrabra žena je pokrenula otvaranje kancelarije u Sremskoj Mitrovici, Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od zloćudnog raka dojke “ Žena uz ženu”.  

Osnivač Udruženja je Ana Dornik iz Beograda, ona je preživela karcinom dojke i sama je osnovala udruženje ”Žena uz ženu“ i sada se po gradovima šire lokalne kancelarije, svaki grad će imati svoju zaduženu osobu, tu će se održavati paneli, dovodiće se radiolozi i lekari koji mogu da pomognu ženama koje se bore sa karcinomom. 

Snežana je oduvek je bila svesna rizika bolesti, redovno je išla na kontrole. Ipak, krajem 2022. godine dobija dijagnozu. „U tom trenutku sam se ukočila, obamrla sam. Sedela sam i gledala u daljinu. Kako da kažem ćerki? Kako da saopštim majci?“ – kaže Snežana i dodaje da se i njena majka bori sa karcinomom a da njena čerka ima samo 10 godina. 

Snežana hrabro deli svoju priču o suočavanju s karcinomom dojke u četvrtom stadijumu. Njena priča, uprkos teškoj dijagnozi, postaje inspiracija za mnoge i nosi važnu poruku o hrabrosti i podršci. 

„Život je važan, to ne smemo nikada zaboraviti. Imaš izbor da odabereš svoj put, da živiš život žene kojoj je karcinom promenio kompletan život, ali svaki novi dan je pokazatelj sopstvene snage i ljudske dobrote“, kaže Snežana, koja sada provodi vreme na bolovanju i čeka penziju. Ona je osnivač lokalne kancelarije udruženja „Žena uz ženu“, koje pruža podršku ženama obolelim od karcinoma dojke. U Srbiji oko 4.500 žena godišnje oboli od karcinoma dojke, od toga 1.800 premine, samo iz mog okruženja je preminulo pet-šest žena, objašnjava Snežana. Ona je svedok da je potrebno više resursa i podrške kako bi se pomoglo ženama koje prolaze kroz ovu borbu.  

Saznala sam krajem novembra prošle godine, iako sam nešto osećala mnogo ranije. Gde god sam otišla, govorili su mi da su to verovatno ciste. Međutim, moja majka se razbolela od karcinoma pankreasa, i to me podstaklo da proverim svoje simptome. CT skener je pokazao da imam promene na kičmi, što je označilo četvrti stadijum karcinoma, terminalni. To znači da izlečenja nema, ali se borim biološkom terapijom„, kaže Snežana. 

Snežana želi da podeli svoje iskustvo kako bi pomogla drugim ženama koje prolaze kroz istu borbu. Kroz lokalnu kancelariju udruženja „Žena uz ženu“, ona će biti tu za žene iz svoje zajednice. Uz podršku drugih žena koje se suočavaju s istim izazovima, želi da se skrati put do terapije i da se podigne svest o važnosti rane dijagnostike i prevencije. 

U svojoj borbi, Snežana takođe pridaje veliki značaj porodici i prijateljima. Iako su reakcije različite, podrška onih koji su uz vas u teškim trenucima je neprocenjiva. Snežana ostaje optimistična i hrabra u suočavanju sa svojom dijagnozom. 

Snežana ističe da su razumevanje porodice i prijatelja, kao i psihičko stanje, ključni za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. „Svest kod žena o ovoj bolesti je često nedovoljna,“ kaže Snežana. „Nadu gubim, ali sam optimistična 90 odsto vremena. Psiha je to što te koleba. Razumevanje porodice je nešto što je najbitnije, kao i prijatelja. Psihičko stanje je pitanje, da li će se čovek izboriti. Samo saznanje je najteže, a pitanje je da li ću ja reagovati na terapiju dok mi karcinom ne napadne meka tkiva, pluća i tako dalje. Samo saznanje da nema dalje od toga je zastrašujuće, smrt je veoma neizvesna. Može biti u roku od mesec dana, možda godinu dana. Psihički delujem jaka, i verujem da sam jaka. Biću tu dokle god mogu da pomognem drugim ženama, da vide kako se može nositi sa četvrtim stadijumom. Strašan je i treći stadijum, ali žene treba da budu jake zbog porodice, dece i samih sebe. Ja sam radila prevenciju, ali izgleda da je moj karcinom jako brzo delovao. Moj savet je da se na preglede ide dva puta godišnje, jer propusti se dešavaju. Kako sam često u Sremskoj Kamenici, viđam devojke od 18 godina sa malignim karcinomom dojke. Nisu rađale, pa su morali da otklone jajnike, ostavši bez mogućnosti da rađaju. Prevenciju treba početi već sa 15-16 godina. Ova bolest nije šala, a prevencijom možemo da se spasimo. Ja sam svesna situacije u kojoj sam i ne mislim negativno. Svi ćemo jednog dana umreti, ali ja iz ove kože ne mogu da izađem. Mogu da legnem u krevet i plačem. Razvedena sam i samohrana majka, a moje dete već pati ovako. Želim da se prepustim, i da bude onako kako je Bog namenio“, priča Snežana svoju priču o životu sa karcinomom. 

Mnogi roditelji se suoče s izazovom kako iskreno razgovarati sa svojom decom kada se suoče s teškim bolestima. Kako preneti istinu, a istovremeno pružiti sigurnost i podršku svom detetu? 

Njenoj 10-godišnjoj ćerki, hrabro je rešila reći istinu. „Detetu sam rekla istinu, to je važno kada je dete tog uzrasta,“ kaže Snežana. „Ako postoji mogućnost da se to sakrije, to je u redu, ali ako ne, prosto treba reći.“  

Osim suočavanja s bolešću, Snežana takođe mora da balansira svoj svakodnevni život, brigu o ćerki i kontakt s bivšim suprugom. Situacija ih je, i pored razvoda, približila, pokazujući važnost podrške porodice i prijatelja. „Moje dete dovoljno pati i ovako,“ kaže Snežana. „Želim da se prepustim i prihvatim ono što je sudbina.“ 

Saznanje o bolesti može biti teško, a smrt veoma neizvesna. Međutim, verujem u svoju snagu i odlučnost da budem podrška drugim ženama koje prolaze kroz isto.“ 

Biću tu za sve žene, jednostavno svest kod žena je ravna nuli, kada se sazna kao u mom slučaju može biti fatalno – poručuje. 

„Svojim iskustvom želim da pomognem ženama koje prolaze kroz iste izazove kao ja. Biću tu za sve žene, da se češće dovodi karavan, da se žene proveravaju. Ne treba ljude sputavati da idu kod lekara. Svest kod žena često nije dovoljno razvijena o važnosti ranog otkrivanja karcinoma. Nadam se da ću pružiti podršku ženama u Sremu i pomoći im da se izbore sa ovom teškom bolešću“, poručuje Snežana. 

Iako suočena s neizvesnom budućnošću, Snežana ostaje jaka i optimistična. Njena priča podseća nas da je važno da nikada ne gubimo nadu, bez obzira na okolnosti, i da se borimo za sebe, porodicu i druge žene koje prolaze kroz slične izazove

U borbi sa karcinomom dojke, Snežana Šojić pronalazi snagu i hrabrost da se suprotstavi stigmatizaciji ove teške bolesti i postane glas nade za mnoge žene u istoj situaciji. Ispovest ove hrabre žene, koja se suočava sa karcinomom dojke u četvrtom stadijumu, deli važnu poruku – neka ova tema ne bude tabu. Snežana ne samo da se bori za sopstveni život već i pomaže drugim ženama da lakše prođu kroz ovo iskušenje. Kroz osnivanje lokalne kancelarije Udruženja „Žena uz ženu“, Snežana omogućava ženama pristup podršci, informacijama i stručnim savetima. Njena priča takođe naglašava važnost prevencije i redovnih pregleda, jer, kako kaže, rano otkrivanje može biti ključ za uspešno lečenje. Snežana veruje u snagu zajednice i uprkos teškom putu na kojem se nalazi, ostaje optimistična i spremna da pomogne drugim ženama da se nose sa izazovima koje donosi borba sa karcinomom dojke. 

Zena uz Zenu (@anadornik) • Instagram photos and videos

Možda Vam se svidi i