Republički geodetski zavod objavio objašnjenje o upisu u katastar

Od strane Ozon
0 komentar

Republički geodetski zavod olakšava postupak upisa u katastar kroz digitalnu transformaciju. Novi sistem omogućava podnošenje zahteva isključivo digitalnim putem za prava nastala pre jula 2018. godine. Ova promena ima za cilj unapređenje i eliminaciju koruptivnih praksi u dosadašnjem modelu. Građani mogu koristiti usluge advokata i geodeta za podnošenje zahteva i upis prava nastalih pre deset, dvadeset ili četrdeset godina, saopštio je Republički geodetski zavod.

RGZ navodi da se ovim izmenama „ne menja trenutni sistem upisa u katastar već unapređuje i u potpunosti demontira stari koruptivni model“. 

„Da bi građanima bilo jasno, naglašavamo da je promena uvedena samo u postupku podnošenja zahteva za upis prava na osnovu isprava nastalih pre jula 2018. godine, odnosno isprava koje su nastale pre 10, 20 ili 40 godina i kojima su istekli svi zakonski rokovi za podnošenje. Od 4. novembra zahtev koji sadrži ovako stare isprave mogu da se podnesu u katastar isključivo digitalnim putem, preko profesionalnih korisnika (advokata i geodetskih organizacija) koji imaju ugovor zaključen sa Republičkim geodetskim zavodom“, piše na sajtu RGZ

Građani od sada mogu podnositi zahteve isključivo digitalnim putem, uz pomoć advokata i geodetskih organizacija. Ove promene ne utiču na trenutni sistem upisa, već ga unapređuju i eliminišu prethodni koruptivni model.

„Ova modernizacija ima za cilj unapređenje i potpuno demontiranje starog koruptivnog modela. Umesto 170 standardnih fizičkih šaltera, sada građani imaju pristup preko 4.000 digitalnih šaltera koji su dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, tokom cele godine, potpuno besplatno“, ističu iz RGZ-a.

Zahvaljujući novom sistemu, postupak upisa traje svega četiri dana, što je značajno ispod svetskog proseka od 47 dana. RGZ naglašava da su promene uvedene samo za postupke na osnovu isprava nastalih pre jula 2018. godine, te da će pravne poslove i dalje sprovoditi javni beležnici, sudovi, lokalne samouprave, državni organi i drugi.

U cilju razjašnjenja, RGZ ističe da je postupak podnošenja zahteva za upis nepokretnosti potpuno besplatan. Cena od 24.750 dinara, koja je spomenuta, odnosi se na naknadu advokatske komore Srbije za podnesak upisa u katastar, koji je pravni dokument s argumentima i pratećom dokumentacijom.

RGZ poziva građane da postavljaju pitanja preko aplikacije info centra na zvaničnom sajtu ili putem telefona na broj 0700/500-500.

Možda Vam se svidi i