Raspisana Javna nabavka za obnovu i restauraciju pravoslavne crkve Svetog arhangela Gavrila u Laćarku

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Na osnovu javne nabavke koju je raspisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, obnova krova na crkvi Svetog arhangela Gavrila u Laćarku koštaće oko 5,25 miliona dinara (procenjena vrednost).

Uzimajući u obzir izuzetno važnost ovog kulturnog spomenika, planira se temeljna obnova i restauracija pravoslavne crkve Svetog arhangela Gavrila u Laćarku. Ovaj hram ima dugu i bogatu istoriju, sagrađen je 1760. godine i od tada je simbol duhovnosti i tradicije u tom području.

Radovi će obuhvatiti više aspekata, s posebnim fokusom na sanaciju krova, koji je jedan od ključnih elemenata očuvanja ovog spomenika. Originalni krov, koji je napravljen od cepanih drvenih daščica i prekriven biber-crepom, zahteva pažljivu obnovu. Stručnjaci će izvršiti zamjenu oštećenih dijelova, dodatno pojačati konstrukciju i postaviti odgovarajuće snegobrane i oluke kako bi se zaštitila struktura od budućih atmosferskih uticaja.

Napori na restauraciji neće se zaustaviti samo na krovu. Unutrašnjost crkve je takođe od velike važnosti. Oslikavanje i ukrašavanje unutrašnjosti crkve izvodiće se s posebnom pažnjom kako bi se zadržala autentičnost i lepota originalnih detalja. Osim toga, obnovit će se i palionica sveća, a planirana je i promjena krovnog pokrivača, postavljanje novih oluka i dodavanje konzolne nadstrešnice iznad izloga za prodaju sveća.

„Tokom poslednjih par godina primećeno je da oluje u letnjim periodu izbijaju crep, pomeraju ga, pa je da bi se rešio taj problem potrebno podaščanje cele krovne konstrukcije. Pored podaščanja neohodno je postaviti foliju, preko novopostavljene daske. Postojeći crep će biti vraćen, kao i snegobrani, a biće popravljena i oštećenja na bakarnim olucima, dok će deo oštećene limarije biti zamenjen “, navode iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, u tenderskoj dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki.

Cilj je da se ceo projekat završi do 15. decembra ove godine. Ova obnova ne samo da će obnoviti izgled crkve i palionice, već će takođe očuvati kulturno naslijeđe i duh ovog mesta.

Možda Vam se svidi i