Promene u izbornim pravilima Vojvodine? Bez koalicija stranaka i grupa građana

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media – Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine predložili izmene u odluci o izborima u Vojvodini, piše 021. Ove predložene promene, ukoliko budu usvojene, doneće niz novina u izbornom procesu.

O ovom predlogu Skupština Vojvodine treba da se izjasni naredne srede, 4. oktobra, a sve se poklopilo sa najavama mogućnosti da se pokrajinski izbori održe pola godine ranije, već polovinom decembra zajedno sa parlamentarnim i lokalnim izborima.

Prema novim pravilima, broj potpisa potrebnih za predaju izborne liste biće smanjen, rok za podnošenje izborne liste produžen sa 15 na 20 dana, a koalicije između političkih stranaka i grupa građana biće onemogućene. Osim toga, predloženo je da kandidati za poslanike moraju imati prebivalište u Vojvodini, dok nosioci lista nisu obavezni na isto.

Predlog za izmenu Odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine je podnet pre više od nedelju dana i trenutno se nalazi na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.

Nacrtom odluke se predlaže smanjenje broja potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste, tako da je umesto 6.000 potrebno 4.000, dok je za manjinsku listu umesto 3.000 neophodno prikupiti 2.000 potpisa. U obrazloženju se navodi da je ovo urađeno kako bi se smanjila dokumentacija i olakšalo kandidovanje.

Do promene izbornog censuza od tri odsto nije došlo.

Nacrtom odluke se predlaže smanjenje broja potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste, što će olakšati proceduru i smanjiti administrativne prepreke. Takođe, predviđa se da se sve odluke Pokrajinske izborne komisije (PIK) objavljuju na internetu, a rokovi za žalbe su produženi sa 24 na 48 sati.

Jedna od ključnih promena je zabrana koalicija između političkih stranaka i grupa građana, što će značiti da će lokalne organizacije iz Vojvodine morati da se kandiduju samostalno ili da njihovi članovi budu deo izborne liste neke stranke.

Predviđeno je da PIK ima 14 članova, u skladu sa procentom zastupljenosti političkih grupa u sadašnjem sazivu pokrajinskog parlamenta. Osim toga, ukoliko neka poslanička grupa ima više od polovine mandata, neće moći da ima više od polovine članova u PIK-u, nego će im pripasti mesto predsednika, zamenika i šest članova i šest zamenika, dok će preostala mesta biti raspoređena među ostalim poslaničkim grupama.

Usvojenje ovih izmena i kako će uticati na buduće izbore u Vojvodini ostaje da se vidi.

Možda Vam se svidi i