Promene na političkoj sceni Vojvodine: Izostanak SRS i LSV, dominacija SNS-a i SPN

Od strane Ozon
0 komentar

Skupština AP Vojvodine će, po svemu sudeći, doživeti značajne promene s obzirom na sastav političkih stranaka koje će imati svoje predstavnike u narednom sazivu.

Najistaknutija je činjenica da će Srpska radikalna stranka, zajedno sa LSV-om, prvi put biti odsutni iz Skupštine Vojvodine. Dominacija Srpske napredne stranke je neosporna, budući da se očekuje da osvoji oko 66 mandata, dok će koalicija „Srbija protiv nasilja“ zauzeti drugo mesto sa oko 31 mandatom.

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije, lista „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“ osvojila je značajan deo glasova, čime je potvrđeno poverenje oko 480.000 građana.

Osim SNS-a i koalicije SPN, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) osvojio je približno osam mandata, dok će Socijalistička partija Srbije i koalicija „NADA – Novi DSS i POKS“ imati oko sedam mandata u novom sazivu Skupštine Vojvodine.

Dodatno, stranke kao što su „Ivica Dačić – premijer Srbije“ i Ruska stranka takođe su prešle cenzus, osvajajući određeni broj mandata.

Ipak, treba imati u vidu da je ovo preliminarna lista i očekuje se mogućnost manjih promena s obzirom na neobrađena biračka mesta. Konačni rezultati biće poznati nakon Nove godine.

Možda Vam se svidi i