Presretači – policijska vozila bez obeležja od danas na auto putu sa kamerama na uniformama

Od strane Ozon
0 komentar

Saobraćajna policija u Srbiji će od danas, 1. septembra, imati na raspolaganju 60 kamera za snimanje intervencija u saobraćaju, zahvaljujući donaciji Sjedinjenih Američkih Država. Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, Zlatko Belencan, najavio je ovu novinu i objasnio da su svi policijski službenici koji će koristiti ove kamere prošli odgovarajuću obuku.

U prvoj fazi, kamere će biti korišćene na auto-putevima, a i presretači, tj. policijska vozila bez obeležja, će ih koristiti. Kamere će biti postavljene na visini grudi policijskih službenika, a pre nego što počnu sa snimanjem, moraju obavestiti građane o tome.

Ova nova mera ima za cilj unapređenje transparentnosti policijskih intervencija i borbu protiv korupcije. Zlatko Belencan ističe da se radi o procesu koji je trajao i da nije potpuna novina. Pre oko deset godina, saobraćajna policija je takođe pokušala uvesti video nadzor, ali su se tada pojavili određeni problemi. Sada je taj proces, što se tiče zakonskih propisa, doveden do savršenstva, uz saglasnost svih relevantnih državnih institucija.

Belencan napominje da će se kamere koristiti isključivo za snimanje tokova policijskih intervencija. Građani neće moći da odbiju snimanje, jer je u zakonu precizirano da se snimanje može obaviti. Takođe, podaci će biti čuvani 45 dana, a građani mogu pokrenuti pritužbeni postupak u roku od 30 dana ako smatraju da im je nešto protivpravno urađeno od strane policijskog službenika.

Cilj ove mere je povećati nivo transparentnosti i efikasnosti policijskih intervencija u saobraćaju i poboljšati zaštitu građana. Kamere će se koristiti isključivo tokom policijskih intervencija i isključivaće se nakon što intervencija završi.

Euronews Srbija

Možda Vam se svidi i