109 godina od Bitke na Legetu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Srpska pravoslavna crkva i Grad Sremska Mitrovica organizuju obeležavanje 109 godina od Legetske bitke.

Prigodna svečanost biće održana u subotu, subotu, 02. septembr u 11 časova na Polju „Leget“. Na istom mestu parastos za žrtve održaće sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. – U 11 časova će sveštenici Srpske pravoslavne crkve odrati parastos za postradale, nakon čega će uslediti polaganje cveća, obraćanja i prigodni program.

itka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

Možda Vam se svidi i