Potpisan ugovor Telekoma i kompanije „Huavei“ za izgradnju optičke mreže

Od strane Ozon
0 komentar

Srpski ministri potpisali su danas više sporazuma sa Kinom – sporazum za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije, ugovor Telekoma i kompanije „Huavei“ za izgradnju optičke mreže, tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji, kao i sporazum u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima, piše Sputnik portal.

Srpske jabuke idu u Kinu

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas u Pekingu da je potpisan sporazum sa Kinom za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije i istakla da je o tome pregovarano šest godina.

„To je treći sporazum u ovoj godini. U maju smo potpisali i usaglasili sertifikate za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Jabuka je izuzetno značajna… Koliko je značajna i koliko nije bilo lako ispregovarati je govori činjenica da o tome pregovaramo već šest godina. Evo, konačno, srećna sam što danas mogu da pošaljem dobre pozdrave iz Kine“, rekla je Tanaskovićeva za Tanjug.

Ona je naglasila da je generalno veoma bitan stav Kine prema poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Srbije i da liberalizacija, koja je tema razgovora naših i kineskih zvaničnika, kao i sporazum koji će biti potpisan, podrazumevaju jako širok spektar proizvoda.

„Od maline, suve šljive, jabuke, meda, piletine, svinjskog mesa, neverovatno mnogo toga. Oni su zadovoljni našim proizvodima, ti proizvodi se ovde traže. Po kvalitetu smo definitivno prepoznati, sada je ostalo da se sporazumom dozvoli liberalizacija“, rekla je ministarka poljoprivrede i potvrdila da će veliki broj naših proizvoda biti oslobođen carine.

Tanaskovićeva je rekla da sledi dogovor o izvozu srpskih vina i podsetila da je izvoz naših vina u Kinu već počeo, ali da će biti veoma značajno kada se i srpski vinari oslobode carine za ulazak na kinesko tržište.

„Generalno mi sa Kinom tek otvaramo naše tržište, i dalje smo u deficitu u smislu uvozno-izvoznih prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda. Ali, ja se nadam da će sa usaglašena tri sertifikata ove godine i sa mogućnošću liberalizacije već od sledeće godine biti ozbiljno drugačije. Trenutno najviše izvozimo juneće i svinjsko meso, ali ono što tek sledi je kompletno naše voće, u smrznutom asortimanu proizvoda. Suva šljiva je izuzetno važna, med jako bitan, kao i jabuka“, rekla je Tanaskovićeva.

Izrazila je uverenje da će se u Srbiji, s obzirom na veliko kinesko tržište, od sada više ulagati u uvećanje zasada.

Srbija jedan od lidera u JI Evropi kad je reč o parametrima optičke pokrivenosti

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović izjavio je u Pekingu, povodom potpisivanja komercijalnog ugovora Telekoma i kompanije „Huavei“ za izgradnju optičke mreže, da je Srbija, kada se gledaju parametri koji se tiču optičke pokrivenosti, jedan od lidera u Jugoistočnoj Evropi.

„Danas sam imao sastanak sa rukovodstvom kompanije Huavei i njenim potpredsednikom Džefom Vangom i njegovim timom, gde smo konstatovali dobru saradnju koja je naročito intenzivirana 2014. godine i gde je Huavei veoma bitan partner Telekoma i Vlade Srbije“, rekao je on za Tanjug.

Dodao je da je njemu kao ministru za informisanje i telekomunikacije posebno važan projekat izgradnje optičke infrastrukture u ruralnim područjima, odnosno uvođenje brzog interneta u svim selima, gde je cilj Srbije da se do kraja 2025. godine sva sela pokriju brzim internetom.

Prema njegovim rečima, tu je Huavei partner Srbije i radi jedan deo neophodne infrastrukture.

„U vreme kada su talenti bitni u celom svetu u šta ulaže i Huavei, ova kompanija je uradila dobru stvar pošto je pozvala najbolje studente iz Srbije da dođu i da budu deo ovog događaja, da vide kulturu i tradiciju Kine, ali i da se susretnu sa najnovijim tehnologijama, a Huavei jeste jedan od lidera u svetu IT“, rekao je Jovanović.

Istakao je da je put daljeg razvoja svake zemlje zasnovan na talentima, na ulaganjima u znanje i da je i Srbija dosta uradila u transformaciji sistema prosvete uvođenjem IT u osnovne škole, povećanjem broja IT odeljenja u srednjim školama, povezivanjem osnovnih i srednjih škola na brzi internet.

Džef Vang je za Tanjug istakao da Huavei u kontinuitetu radi na razvoju talenata u Srbiji.

„Sarađujemo sa osnovnim i srednjim školama, kao i sa fakultetima. Obezbedili smo stipendije da podstaknemo đake i studente da izučavaju informaciono-komunikacione tehnologije. Donirali smo opremu za učenje, 150 smart školskih tabli, pa sada đaci i studenti mogu da pohađaju časove na daljinu zahvaljujući takvoj opremi“, rekao je DŽEF Vang.

Naveo je da je ova kompanija ove godine donirala i 150.000 dolara u stipendijama da podstakne đake i studente da razvijaju svoje talente u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Sporazum vlada Srbije i Kine u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas u Pekingu da Srbija i Kina kada je reč o kulturi dobro sarađuju i na bilateralnom, ali i na multilateralnom planu, kako u Unesku, gde nam Kina daje svesrednu podršku u pitanjima koja su važna za Srbiju i uvek glasa u prilog stavovima Srbije, tako i u okviru formata Kina-centralnoistočnoevropske zemlje, gde smo već imali tri foruma.

Gojkovićeva je, nakon sastanka sa ministrom kulture i turizma NR Kine, istakla da je kruna potpisivanje bilateralnog sporazuma vlada Srbije i Kine u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

„Time smo pokazali da poštujemo dokumente Uneska i da obe države pristupaju saradnji u oblasti koja je postala veoma unosna za one koji žele da zarade krađom tuđih kulturnih dobara“, rekla je za Tanjug Gojkovićeva.

Navela je da saradnja podrazumeva i zajedničko učestvovanje u istragama kad se utvrdi da je neko počinio takvio krivično delo.

Gojkovićeva je istakla da je zadatak celog čovečansta da spreči krađu kulturnih dobara, pre svega na arheološkim nalazištima.

Dodala je da je razgovarano o Inicijativi pojas i put i da je sačinjena retrospektiva koji su programi do sada urađeni.

Gojkvićeva je navela da sa Kinom imamo potpisan trogodišnji sporazum programa saradnje i da je dogovoreno da počne izrada programa od 2024. do 2027. godine.

„Od pre godinu dana imamo veoma aktivan kulturni centar Ivo Andrić koji je poseban u odnosu na sve ostale kulturne centre prisutne u Pekingu, jer smo jedinstveni po tome što uz programe učestvuju upravo umetnici iz Srbije i razgovaraju sa publikom i to je novina i za kinesku publiku i rad kulturnih centara u Pekingu“, navela je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, u toku je izložba plakata iz filmova Velimira Bate Živojinovića, poznatog po filmu „Valter brani Sarajevo“ i svim legendarnim filmovima koji su povezivali nekadašnju Jugoslaviju sa Kinom.

„Očekujemo iduće nedelje da budemo aktivni učesnici preko kultirnog centra u izložbi koja je napravljena kao jedan od događaja ovog velikog foruma i da prikažemo naše narodno stvaralaštvo, nošnje, fotografije lepih predela Srbije i time podstaknemo ne samo oblast kulture i prepoznatljivost Srbije u današnjoj modernoj Kini, već i da ih privučemo turističkim lepotama jer kultura i turizam u savremenom svetu ne mogu više da se razdvoje“, istakla je ministarka kulture.

U Pekingu je danas potpisano nekoliko bilateralnih dokumenata, kojima se unapređuje saradnja Srbije i Narodne Republike Kine.

Skoro četiri milijarde evra za 300 kilometara novih puteva

Ministarstvo sabraćaja, infrastrukture i građevinarstva danas je u Pekingu potpisalo tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji, a ministar građevinarstva Goran Vesić je rekao Tanjugu u Pekingu da je vrednost tih ugovora skoro četiri milijarde evra i da to donosi skoro 300 kilometara novih puteva.

„Prvi se odnosi na brzu saobraćajnicu ‘Osmeh Vojvodine’ koja počinje na Bačkom Bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje. Dužina tog puta biće 186 kilometara, plus dodatak do Srpske Crnje, tako da ćemo izaći skoro na 200 kilometara kada budemo završili. To će biti veoma važan put koji će povezivati ne samo sever Srbije, već i Mađarsku i Rumuniju, zbog čega očekujemo da bude veoma prometan“, rekao je Vesić.

Ističe da će radovi na brzoj sabraćajnici početi u narednih mesec dana i da su za prvih 5,5 kilometara već izdate građevinske dozvole.

Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara.

Projektovanje tog auto-puta se završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine, rekao je Vesić i ukazao da će se tako Novi Sad povezati na treći autoput, čime će taj grad dobiti odličnu saobraćajnu povezanost.

„Ove dve saobraćajnice znače da će Banat, koji je bio zapostavljen, sada saobraćajno povezati, što je značajno za razvoj saobraćajne infrastrukture. Ukupna vrednost ovih ugovora biće između 3,5 i četiri milijarde evra. Gradimo skoro 300 kilometara autoputa i brze saobraćajnice, to je ogroman doprinos nastavku izgradnje saobraćajne infrastrukture, što je inače vizija predsednika Vučića, da se Srbija razvija kroz razvoj saobraćajne infrastrukture. Svaki put, svaka pruga znači da ćemo imati nova radna mesta, bolji životni strandard i razvoj privrede“, istakao je Vesić.

Treći ugovor koji je potpisan odnosi se na kupovinu pet kineskih brzih vozova.

„Mi smo dugo pregovorali sa našim prijateljima iz Kine u vezi sa ovim ugovorom. Za 54 miliona evra dobili smo pet vozova, što znači da ćemo sada imati brze vozove, kineske vozove koji će saobraćati na pruzi Beograd Budimpešta. Neki od tih vozova će već biti u funkciji početkom 2025.godine, mi ćemo do kraja 2024.godine završiti naš deo brze pruge do Subotice, i već 2025.godine nakon testiranja pruge, imaćemo brzi voz od Beograda do Subotice, putovaće se sat i deset minuta. Kada naši prijatelji iz Mađarske budu završili svoj deo pruge, ići ćemo do Budimpešte“, rekao je ministar.

Naveo je da svi vozovi koje kupujemo iz Kine imaju sve evropske standarde i da će moći da se koriste na prugama EU.

Vesić ističe da je to je bio naš uslov, i da kineskim prijateljima to nije bio problem da ispun.

„Oni imaju zaista najveći broj brzih pruga na svetu. Kina ima više od svih drugih zemalja zajedno, imaju preko 40.000 km brzih pruga, a nekima od njih se saobraćaju i do 350 km na sat“, rekao je Vesić Tanjugu.

Ukazao je da je tokom jutra potpisao i sporazum sa ministarstvom transporta Kine.

„To je sporazum o koordinaciji svh aktivnosti u infrastrukturi. Tako da ćemo moj kolega i ja ubuduće imati sastanak jednom mesečno sa svim kineskim kompanijama koje rade u Srbiji, prolaziti kroz status svih projekata i na taj način voditi računa o tome da se svi projekti izvršavaju na vreme. Takođe, zajednicki smo se dogovorili da napravimo jedan program u kojem će učestvovati kineske kompanije koje rade u Srbiji u okviru koga će studenti tehničkih fakulteta, koji već imaju potpisan ugovor sa ministarstvom na čijem sam čelu, da dolaze na stručnu praksu u Kinu“, poručio je Vesić.

Na taj način, kaže Vesić, studenti sa građevine, arhitekture, saobraćaja, ne samo sa Beogradskog Univerziteta, već i sa niškog i novosadskog, imaće priliku da na licu mesta sa kineskim kompanijama stiču praksu kada je u pitanju izgradnja pruga, izgradnja brana i svega onoga što rade kineske kompanije.

Sputnik portal

Možda Vam se svidi i