Planirate na more automobilom? Putarina na auto-putevima: Cene i informacije

Od strane Ozon
0 komentar

Putujete automobilom? Saznajte aktuelne cene putarine na auto-putevima u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. Ovaj članak pruža detaljne informacije o cenama, naplatnim stanicama i linkovima ka cenovnicima i mapama u svakoj od ovih zemalja.

SREMSKA MITROVICA. Kada na put krećete svojim automobilom, jedan od neizostavnih troškova je putarina. U ovom tekstu navodimo cene putarina na auto-putevima u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj – najčešćim letnjim odredištima domaćih turista, uz linkove ka cenovnicima i mapama sa deonicama u svakoj zemlji.

SRBIJA

Na sajtu Javnog preduzeća Putevi Srbije postoji detaljan kalkulator na kojem možete dobiti preciznu cenu putarine u Srbiji, zavisno od ulazne i izlazne naplatne stanice. Evo nekoliko primera najdužih deonica:

Beograd – Preševo, cena 1.690 dinara

Beograd – Subotica, cena 720 dinara

Beograd – Dimitrovgrad, cena 1.490 dinara

Beograd (Obrenovac) – Čačak (Pakovraće), cena 530 dinara

Beograd (Šimanovci) – Šid, cena 480 dinara

Na ovom linku možete preuzeti kompletan cenovnik sa svim naplatnim mestima u Srbiji, koji je u primeni od aprila ove godine.

SEVERNA MAKEDONIJA

Putarinu u Severnoj Makedoniji možete platiti platnim karticama, elektronskim karticama ili gotovinom. Ako se plaća gotovinom, jeftinije je platiti u denarima nego u evrima.

Od graničnog prelaza Preševo-Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije, pa do graničnog prelaza Severne Makedonije i Grčke Đevđelija-Evzoni, postoje ukupno pet naplatnih rampi. Ukupna cena za put u jednom smeru iznosi sedam evra:

Naplatna stanica Romanovce, cena 1 evro ili 60 denara

Naplatna stanica Sopot (Veles), cena 1,5 evra ili 80 denara

Naplatna stanica Gradsko, cena 1 evro ili 60 denara

Naplatna stanica Demir-Kapija, cena 1,5 evra ili 80 denara

Naplatna stanica Đevđelija, cena 2 evra ili 100 denara

Precizan kalkulator cena putarina kroz Severnu Makedoniju možete pronaći na ovom linku.

GRČKA

Putarinu u Grčkoj možete platiti gotovinom u evrima ili platnim karticama. Na sledećim linkovima možete pronaći spiskove svih naplatnih stanica i putarina, sa kalkulatorima udaljenosti i putarina koje se plaćaju. Ovi linkovi se odnose na različite kompanije koje upravljaju auto-putevima u Grčkoj, kao što su Agean Motorway, Attiki Odos, Egnatia Odos sa 14 naplatnih stanica, Kentriki Odos, Moreas Odos sa šest naplatnih stanica, Nea Odos i Olympia Odos.

HRVATSKA

Putarinu u Hrvatskoj možete platiti gotovinom u evrima ili platnim karticama. Postoje više operatera koji upravljaju auto-putevima u Hrvatskoj, kao što su Hrvatske autoceste, ARZ – društvo „Autocesta Rijeka – Zagreb“, BINA (koja naplaćuje putarinu u Istri) i AZM (Zagreb – Macelj).

Većina auto-puteva u Hrvatskoj ima zatvoren sistem naplate, gde se prilikom ulaska na auto-put uzima kartica, a putarina se plaća na naplatnoj rampi pri izlasku sa auto-puta. Na primer, cena putarine od Zagreba do naplatne stanice Zadar zapad prema cenovniku Hrvatskih autocesta iznosi 16 evra, dok je do naplatnog mesta Zadar istok cena 16,5 evra. Cena putarine od Zagreba do Šibenika iznosi 20,10 evra, a od Zagreba do Rijeke 9,2 evra.

BOSNA I HERCEGOVINA

Podaci o ceni putarina u Bosni i Hercegovini mogu se pronaći na sajtovima preduzeća Autoputevi RS i JP Autoceste FBiH. Prema podacima sa sajta JP Autoceste FBiH, putarina se naplaćuje na deonicama Svilaj – Odžak, Sarajevo sever – Zenica sever, Sarajevo zapad – Bradina, kao i Međugorje – Ljubuški. Prema podacima Autoputeva Republike Srpske, postoji osam naplatnih stanica: Čatrnja, Drugovići, Jakupovci, Kladari, Laktaši, Nova Topola, Prnjavor i Aleksandrovac.

CRNA GORA

Putarinu u Crnoj Gori možete platiti gotovinom u evrima ili platnim karticama. Cena za prolazak kroz tunel Sozina iznosi 2,5 evra, dok je cena putarine na deonici Smokovac-Mateševo 3,5 evra za automobile. Više detalja možete pronaći na sajtu Monteputa.

BUGARSKA

Na auto-putevima u Bugarskoj potrebno je imati vinjetu koja se prodaje sa rokom važenja za vikend, nedelju, mesec, kvartal i godinu. Vinjete se mogu kupiti u elektronskoj formi na sajtu bgtoll.bg ili na redovnim prodajnim mestima. Cena vinjete za nedelju dana iznosi 13 leva (6,65 evra), za mesec dana je 27 evra (13,8 evra), dok je cena za vikend-vinjetu devet leva (4,6 evra). Možete precizno izračunati visinu putarine koja se plaća na bugarskim putevima na ovom sajtu.

Možda Vam se svidi i