Otkazana dva testa na probi državne mature, polaže se samo srpski

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Probni ispiti iz matematike i trećeg testa su otkazani, preneo je danas list Danas na sajtu.

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete potvrdilo je da je o ovoj odluci dopisom obavestilo direktore srednjih škola, u koje je Danas imao uvid.

Ciljevi probnog ispita kao što su priprema škola za sprovođenje ispitnih procedura i provera softverskih rešenja se ostvaruje realizacijom testiranja iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti. Sprovođenje ispita je neophodno da bi se testirala sva softverska rešenja digitalnog pregledanja testova, korišćenja administrativnog portala i bezbednosnih procedura„, navodi se u dopisu.

Ističe se da podaci sa druga dva testiranja (matematika, opšteobrazovni predmet/test iz stručno-teorijskih znanja/test iz solfeđa sa teorijom muzike), planirana na školskom nivou, „nisu neophodni za dalju pripremu uvođenja ove sistemske mere“.

Prethodno je Ministarstvo prosvete predložilo da se državna matura pomeri za školsku 2025/26. godinu, a taj predlog je unet u Nacrt izmena Zakona o srednjem obrazovanju koji je do skoro bio na javnoj raspravi.

Ministarstvo je u dopisu direktorima potvrdilo da je Nacrtom izmena tog zakona „predviđeno produžavanje perioda pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature u punom obimu“. 

Izvor: 021.rs

Možda Vam se svidi i