OŠ “Jovan Popović” je ekološki pobednik

Od strane Ozon
0 komentar


Sremska Mitrovica/Ozon Media – 200 prijava iz osnovnih škola iz Srbije stiglo je za konkurs organizacije ORCA „Škola prijateljica životinja i prirode“
Cilj konkursa „Škola prijateljica prirode i životinja“ je promocija značaja ekološkog obrazovanja i vaspitanja u osnovnim školama u Srbiji.
„Veliko hvala učenicima i njihovim nastavnicima što su se odazvali u ovolikom broju i učestvovali u našem konkursu „Škola prijateljica životinja i prirode“. Bilo smo impresionirani sjajnim akcijama zaštite životinja i prirode i uživali smo gledajući fotografije akcija koje ste poslali“- glasi odgovor ORCA organizacije koja je imala težak zadatak da među 200 divnih akcija odaberu favorite.
Među favoritima, osvojivši srebrnu plaketu ORCE, našlo se i odeljenje VIII 2 OŠ „Jovan Popović“ koje je sa svojim odeljenjskim starešinom, nastavnicom Jasnom Kalauzović sprovelo akciju „Da vrapci ne utihnu“.


Njihov projekat je nastavak projekta koji je prethodnih godina bio podržan od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Sremska Mitrovica.
Učenici su napravili kućice za ptice koje će biti postavljene na mapiranim gradskim lokacijama.
Ovo je primer dobre prakse koji pokazuje da obrazovanje u skladu sa zaštitom prirode i dobrobiti životinja, doprinosi razvoju ličnosti deteta, istovremeno štiteći prirodu i životinje sa kojima delimo životni prostor.
Odabrane akcije, najbolje su pokazale sledeće kvalitete:
akcija ima jasan cilj i pozitivan uticaj na zaštitu životinja i/ili zaštitu prirode
akcija daje opipljive, brojčano iskazane rezultate i pokazuje održivost
akcija daje doprinos edukaciji učesnika, ali i šire javnosti
akciju je sproveo tim – nastavnik i učenici i ona je dokumentovana fotografijama
Konkurs je deo projekta “Budi prijatelj prirodi” koji finansira Evropska unija i sprovodi ga organizacija ORCA u partnerstvu sa Fondacijom “Jelena Šantić” u okviru programa podrške Evropske unije razvoju civilnog društva Civil Society Facility Programme 2020 u periodu 2022-2024.

Možda Vam se svidi i