Ogromne kazne i nekorektne prakse u medijima: Kazna i za šerovanje tagovane priče na Instagramu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica. – Poštovanje autorskih prava predstavlja temelj novinarske etike, a mediji su obavezni da se pridržavaju zakonskih normi i pravila u vezi s priznavanjem autora video zapisa i fotografija. Nepravilno navođenje autora može rezultirati enormnim kaznama, a nedavni slučajevi iz regiona naglašavaju ozbiljnost ovog problema.

Slučajevi ukazuju na to da mnogi mediji i dalje nepravedno koriste tuđe autorske materijale, dovodeći sebe i svoje poslovanje u ozbiljnu pravnu opasnost.

Primera radi, medij iz Mačve, sa više od šest decenija tradicije, prošle godine suočio se s kaznom od 600.000 dinara zbog objavljivanja fotografija koje nije adekvatno pripisao njihovim autorima.

Drugim rečima, korišćeni su materijali od fotografa kluba bez odgovarajućeg priznanja autorskih prava.

Slično, drugi medij iz Srema platio je 300 hiljada dinara nakon što je objavio fotografiju pod tvrdnjom pošiljaoca da je bila u njihovom vlasništvu. Prema nezvaničnim informacijama, više od 200 medija platilo je istom fotografu za isti materijal.

Dodatno, objava videa snimljenog u kafiću, gde postoji materijal sa pitanjem za odobrenje snimanja, brzo se proširila na nacionalnim medijima i privukla pažnju autora, koji je mogao da traži odštete.

Kako društvene mreže postaju sve prisutnije u našem svakodnevnom životu, javljaju se i mnoga pitanja u vezi sa autorskim pravima i pravima korišćenja materijala na tim platformama. Nedavni slučaj sa Udruženjem koje se bavi promocijom Fruške gore jasno pokazuje koliko su ovi aspekti ozbiljni i komplikovani.

2020. godine donelo je situaciju u kojoj je jedno Udruženje na Instagramu bilo označeno (tagovano) na objavii, na kojoj se nalazila fotografija Bešenovačkog jezera. Ova objava sadržala je i naznaku imena autora, poštujući autorska prava. Udruženje je tu objavu podelilo na svom Instagram storiju (story).

Iako je ovo deljenje na storiju imalo kratkoročan karakter, rezultat je bio potencijalno dugoročnih pravnih problema. Naime, autor te fotografije i njegova advokatica usmerili su opomenu pred tužbu ka Udruženju, zahtevajući da Udruženje objavi 30 fotografija autora na svom Instagram profilu kako bi se izbegao sudski postupak i potencijalna kazna od 100.000 dinara.

Na kraju, fotograf je pokrenuo tužbu i tražio odštetu od 75.000 dinara zbog povrede autorskog prava.

Ovi primeri jasno pokazuju koliko je važno da mediji i novinari pažljivo pristupaju autorskim pravima i pravilima o priznavanju autora. Nedopušteno korišćenje tuđih materijala može dovesti do skupih sudskih postupaka, kazni i štete za ugled medija.

Kolegijalnost i podrška unutar novinarske zajednice su od suštinskog značaja, ali to ne sme biti izgovor za kršenje autorskih prava. Mali mediji često pomažu u razmeni resursa, uključujući video materijale i fotografije, ali to ne bi trebalo da znači da nije potrebno potpisivati i priznavati autore.

Naprotiv, svi medije treba da poštuju autorska prava, bilo da su veliki ili mali, i da podrže autore čiji rad koriste. Veliki novinari često započinju svoju karijeru u manjim medijima, a poštovanje autorskih prava čini deo odgovorne novinarske prakse.

S poštovanjem prema autorskim pravima, svi mediji mogu doprineti većoj profesionalnosti u novinarstvu i zaštiti prava kreativnih pojedinaca čiji se rad koristi za informisanje javnosti.

Možda Vam se svidi i