Održana tribina „Ostavi trag“ povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Gradska kuća u Sremskoj Mitrovici bila je domaćin tribine „Ostavi trag“ organizovane povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Ova manifestacija, realizovana u saradnji Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica te Udruženja transplantiranih pacijenata „Zajedno za novi život“, okupila je relevantne činioce u društvu kako bi naglasila važnost unapređenja uslova života osoba sa invaliditetom.

Slađana Mirčeta, zamenica načelnika Gradske uprave, istakla je cilj tribine – podizanje svesti o neophodnosti dodatnog angažovanja svih relevantnih institucija za unapređenje života osoba sa invaliditetom. Ova grupa se svakodnevno suočava sa brojnim izazovima, a tribina je bila prilika da se ti problemi istaknu i adresiraju.

U fokusu tribine bili su izazovi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom koje su transplantirane ili čekaju transplantaciju organa, prevencija, terapijski protokoli i savremeni pristupi zdravstvenoj nezi.

Brojni stručnjaci i zvaničnici dali su svoj doprinos ovom događaju, među kojima su bili potkupovnik doc. dr Goran Rondović, koordinator za transplataciju organa sa VMA, dr Milan Avakumović, zamenik direktora Sektora za medicinsko veštačenje fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, pukovnik doc. dr Neven Vavić, načelnik Klinike za nefrologiju VMA, Danica Lukić, zamenica direktora Sektora za ostvarivanje zdravstvene zaštite u inostranstvu i Violeta Srbljanin, zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, s ciljem stvaranja jednakih uslova za uživanje ljudskih prava i ravnopravnog učešća u društvenom životu osobama sa invaliditetom. Ova tribina je bila još jedan korak ka ostvarenju tih ciljeva i podizanju svesti o važnosti podrške ovoj važnoj grupi u društvu.

Možda Vam se svidi i