Od danas jeftiniji hleb „sava”

Od strane Ozon
0 komentar


SREMSKA MITROVICA. Do 1. jula mogu se očekivati i niže cene specijalnih vrsta hleba, kažu iz Unije pekara Srbije

U manjim sredinama ova namirnica se više koristi i u ovim poskupljenjima hrane svaka ušteda je bitna. U Srbiji se dnevno proizvede između dva i dva i po miliona vekni jeftinog hleba „sava” i većina pekara u našoj zemlji samo njega i proizvodi, jer je povećana tražnja, kaže Zoran Pralica iz UPS, piše Politika

Hleb „sava” od danas košta 54 dinara, što je pojeftinjenje od pet odsto. Predstavljajući nove ekonomske mere, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je cena korigovana uz pomoć pekara i ulaganjem države od 3,2 miliona evra. Podsetimo, država već izvesno vreme pekarima nudi brašno po povlašćenim cenama. I pekari kažu da su se stvorili uslovi za pojeftinjenje hleba zbog pada cene energenata i brašna, ali da ne mogu da tvrde da će ova cena ostati na duži rok, jer sve zavisi od daljih cena inputa.

Svakog meseca 1.000 novih prodajnih mesta sa bezgotovinskim plaćanjem

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije (UPS), navodi da ovo pojeftinjenje trenutno može da se ukalkuliše, jer je snižena cena goriva i drastično je pala cena brašna.

– Sve troškove smo uračunali kada je cena hleba rasla. Tada smo bili zaštićeni i sada je i zbog građana Srbije dobro da pokažemo dobru volju i u okviru svojih mogućnosti pojeftinimo veknu. Ukoliko struja poskupi reagovaćemo u skladu sa tim. Nama je najvažnije da prema Uredbi o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, imamo ograničenje trgovačke marže na šest odsto i pet procenata povraćaja dnevnog zaduženja hleba – objašnjava Pralica za naš list.

U poslednjih godinu i po dana koliko je uredba na snazi povećana je i proizvodnja hleba „sava” za oko 300.000 vekni. Upitan koliko kupcima znači pojeftinjenje od tri dinara Pralica odgovara da sigurno ima efekta na mesečnom nivou, jer je sve više kupaca ovog hleba. Inače, u kontinuitetu se smanjuje broj onih koji pazare specijalne vrste ove namirnice.

Zagušenje luke Konstanca pretnja za Srbiju

– U manjim sredinama hleb se više koristi i u ovim poskupljenjima hrane svaka ušteda je bitna. U Srbiji se dnevno proizvede između dva i dva i po miliona vekni jeftinog hleba „sava” i većina pekara u našoj zemlji samo njega i proizvodi, jer je povećana tražnja – kaže naš sagovornik iz UPS-a.

Dodaje da bi do 1. jula trebalo da pojeftine i specijalne vrste hleba. Naglašava da su trgovačke marže na ove proizvode previsoke, da idu i do 80 odsto i da sigurno ima prostora da se koriguju i cene ovih namirnica.

– U toku su razgovori o tome šta mogu pekari, a šta trgovci i nadam se da ćemo za petnaestak dana imati konkretnije informacije o tome – zaključuje Pralica.

Podsetimo, Vlada Srbije je maksimalnu cenu hleba „sava” od 57 dinara utvrdila u februaru kada je poslednji put poskupeo. Prema uredbi maksimalna proizvođačka cena je tada iznosila 48,88 dinara. Proizvođači su obavezni da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Vekna mora da bude teška najmanje 500 grama i napravljena od 370 grama brašna T-500, 7,4 grama soli, 9,25 grama kvasca i 1,48 grama aditiva. Prema uredbi, najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno šest odsto. Trgovci na malo koji prodaju hleb obavezni su da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta ovog proizvoda imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna T-500. Oni proizvođaču mogu da vrate do pet odsto od nabavljene količine na dnevnom nivou.

Pada potrošnja hleba

Savić: Političko nezadovoljstvo razlog povlačenja predloga zakona

Prema statističkim podacima godišnja prosečna potrošnja, po članu domaćinstva, 2006. iznosila je 101,5 kilograma hleba i peciva zajedno, dok je 2019. bila 66,7 kilograma. Izveštaji su dobijeni na osnovu ankete o potrošnji domaćinstava u Srbiji. Prema poslednjim raspoloživim podacima, potrošnja je u poslednjoj deceniji pala za trećinu.

Izvor Politika

Možda Vam se svidi i