Od čega zavisi koliki će nam biti račun za struju?

Od strane Ozon
0 komentar

Srbija, Ozon Media- Vlada Srbije je izdala preporuku „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) da i tokom naredne zimske sezone nastavi sa obračunom popusta za potrošače koji su na garantovanom snabdevanju električnom energijom. Ova preporuka ima za cilj da stimuliše štednju energije među građanima i domaćinstvima.

Prema vladinom zaključku, popusti će važiti od oktobarskih računa 2023. do marta 2024. godine. Kupcima iz grupe „domaćinstvo“, koji su na garantovanom snabdevanju, obračunavaće se popusti ako smanje svoju potrošnju struje u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, u kojima je zabeležena veća potrošnja.

Popusti će se obračunavati na sledeći način:

  • Za uštede energije od 5% do 15%, popust će iznositi 20%.
  • Za uštede energije od 15% do 20%, popust će iznositi 25%.
  • Građani koji smanje potrošnju struje između 20% i 25%, moći će da računaju na popust od 30%.
  • Oni koji uštede između 25% i 30% energije ostvariće popust od 35%.
  • Najveći popust, od 40%, dobiće domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za više od 30%.

Prema vladinim podacima, tokom prošle grejne sezone smanjena je potrošnja električne energije u domaćinstvima za oko 607 GWh u odnosu na isti period prethodne godine, što je ukupno smanjenje od oko 1.335 GWh.

Ovo preporučivanje dolazi nakon što je Savet Agencije za energetiku dao saglasnost za povećanje cene struje od 8% od 1. novembra. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce će iznositi 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara.

Poskupljenje struje je najavljeno nakon prethodnog poskupljenja koje je stupilo na snagu 1. maja. Vlada je takođe odobrila povećanje cena prirodnog gasa za 10% od 1. novembra.

Građani se sada suočavaju sa izazovom viših računa za energiju, a prema stručnjacima, očekuje se da će prosečni računi biti veći za iznos od 930 do 1.500 dinara, što će dodatno uticati na njihove kućne budžete.

Možda Vam se svidi i