Nova uredba: Cena jestivog suncokretovog ulja više nije ograničena

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije nedavno je usvojila novu uredbu koja donosi promene u ograničenju cena osnovnih životnih namirnica.

Jedna od značajnih izmena u novoj uredbi je ukidanje maksimalne maloprodajne cene jestivog suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra, koja je do sada iznosila 219,99 dinara.

Ovom odlukom, član trenutno važeće Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koji je postavljao ograničenje za cenu jestivog suncokretovog ulja, izbrisan je iz nove uredbe. Ovo znači da cena jestivog suncokretovog ulja više nije regulisana i prodavci su slobodni da odrede cenu prema tržišnom uticaju.

Međutim, nova uredba i dalje zadržava ograničenje cena za dve vrste brašna. U naredna tri meseca od dana stupanja na snagu nove uredbe, kilogram glatkog brašna tipa T-400 ne sme koštati više od 84,7 dinara, dok će kilogram brašna tipa T-500 biti najviše 78,65 dinara u prodavnicama.

Takođe, Vlada Srbije je na nedavnoj sednici odlučila da produži trajanje uredbe o ograničenju cena za dve vrste goriva – evrodizela i benzina evro premijum BMB, do kraja juna. Ova mera ima za cilj da stabilizuje cene goriva i zaštiti interese potrošača.

Možda Vam se svidi i