Nikola Tesla – Naučnik i pronalazač koji je obeležio Svetsku nauku rođen na današnji dan

Od strane Ozon
0 komentar

Na današnji dan, 10. jula 1856. godine, svet je dobio jednog od najvećih naučnika i pronalazača u istoriji – Nikolu Teslu. Tesla je bio srpski naučnik čiji su izumi i ideje uticali na mnoge oblasti nauke i tehnologije. Rođen kao sin sveštenika Srpske crkve, Tesla je studirao elektrotehniku, ali nikada nije završio studije. Uprkos protivljenju mnogih vodećih autoriteta svog vremena, Tesla je istrajao u svojoj viziji korišćenja naizmenične struje umesto jednosmerne. Njegovi pronalasci, kao što su obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generatori i transformatori, fenomen elektromagnetne rezonance, postavili su temelje moderne elektronike i elektrotehnike. Bez Teslinih izuma, savremena civilizacija bi izgledala potpuno drugačije.

Tesla je takođe bio pionir u oblasti radio tehnike, bežične telegrafije i radara. Tokom svog života patentirao je oko 700 pronalazaka. Nakon što je prekinuo studije u Gracu, proveo je neko vreme u Budimpešti i Parizu, a zatim emigrirao u Sjedinjene Američke Države, gde je ostao do kraja života.

U znak priznanja za njegov izuzetan doprinos, jedinica za merenje visokog napona nazvana je Teslina jedinica. Takođe, jedinica jačine magnetnog polja takođe nosi Teslino ime.

Fruškogorske lepote. Manastir Šišatovac (Video) – Ozon Media

Foto wikipedia

Možda Vam se svidi i