MUP: I oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika mora da se preda policiji

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom poziva za predaju neregistrovanog oružja i municije, MUP obaveštava građane da do 8. juna mogu da predaju i legalno oružje, koje im je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika.

Radi sprečavanja eventualne zloupotrebe ovog oružja, neophodno je da se oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika preda na čuvanje policiji, do okončanja ostavinskog postupka i određivanja vlasnika„, navodi MUP u saopštenju.

Napominje se da građani koji predaju policiji ovakvo oružje treba da omoguće svoje podatke, kako bi im se izdala potvrda o njegovom deponovanju i o tome obavestila Poreska uprava, kako preminulo lice više ne bi bilo poreski obveznik na oružje, jer je u pitanju legalno oružje koje je u evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova registrovano na preminulu osobu.

U skladu sa zakonom, svaki građanin kod koga se ovo oružje nalazi u obavezi je da ga preda MUP-u na čuvanje, do rešavanja pitanja vlasništva nad oružjem.

Građani koji predaju oružje koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna 2023. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u poslednja tri dana građani predali ukupno 8.500 komada različitog naoružanja. Kako je naveo, predali su 784 minsko eksplozivna sredstva, među kojima su bombe i „zolje“, kao i 398.450 komada municije raznog kalibra.

Izvor: MUP


Možda Vam se svidi i