MUP apeluje da se ne pale strništa, pojačana kontrola u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Nadležni apeluju na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom, da ne lože vatru u šumi i na njenim obodima, jer time mogu izazvati požare koji mogu ugroziti ljude i njihovu imovinu.


V.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je, prilikom obilaska Sremskog okruga, gde se sprovodi pojačana kontrola paljenja strništa, istakao da broj požara na otvorenom i građevinskim objektima ove godine znatno manji nego prethodne, ali da je u prvih 14 dana oktobra zabeležen značajan porast požara na otvorenom zbog čega se i krenulo u akciju pojačane kontrole, piše 021.

„Ove godine smo imali 16.673 požara, a prošle 21.127 ukupno. U pogledu požara na otvorenom ove godine je registrovano 9.888, a prošle 13.803“, precizirao je Čaušić.

Prošle godine, kako je naveo, na teritoriji upravo Sremskog upravnog okruga u oktobru je bilo deset požara na otvorenom, a za prvih 14 dana ovog meseca ima 226.

„Na teritoriji cele Srbije prošle godine u oktobru bio je 171 požar, a ove godine tokom ovog meseca 1.283 i upravo smo zato danas sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede pokrenuli akciju pojačane kontrole paljenja strnike“, kazao je Čaušić.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković naglasila je da je u toku današnjeg dana, za nekoliko sati, napisano 49 prijava i dodala da akcenat ove kontrole nije na represiji već na podizanju svesti građana o opasnostima paljenja strnike na otvorenom.

Najavila je da će ovakve akcije biti sprovedene u celoj Srbiji i da im je cilj da se zaustavi ovakav način paljenja strnike.

021

Možda Vam se svidi i