Koncert ‘Muzika je univerzalni jezik’: Klasični tonovi za inkluziju i oplemenjivanje kulture

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Koncert pod nazivom „Muzika je univerzalni jezik” predstavlja izuzetno značajan kulturni događaj koji se organizuje s ciljem podizanja svesti o važnosti klasične muzike kao jednog od najpristupačnijih i vrednih kulturnih izraza, koji obogaćuje i unapređuje kulturni život svakog pojedinca, ali i društva u celini.

Ovaj koncert, koji je posebno posvećen obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ima dublji društveni značaj – povećanje društvene inkluzije osoba sa invaliditetom kroz umetnost, a time i doprinos strategiji unapređenja njihovog položaja. Organizacija programa dobila je podršku Sekretarijata za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na ovom koncertu, članovi Kamernog orkestra „Sonore” pod dirigentskom upravom Nine Rakić i Bojana Kljajića, svojim muzičkim izvođenjem potvrdiće da muzika zaista govori univerzalnim jezikom. Nastup će se održati 2. decembra u Galeriji „Lazar Vozarević”, s početkom u 18 sati. Organizatori ovog događaja su Centar za kulturu „Sirmiumart” i Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Kamerni orkestar „Sonore”, koji je osnovan 2022. godine, okuplja talentovane studente izvođačkih smerova Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnovan s ciljem sticanja bogatog iskustva u orkestarskom muziciranju i zajedničkog stvaranja muzičkog zvuka, ovaj orkestar ima dirigentski tandem, Ninu Rakić i Bojana Kljajića, mlade i izuzetno uspešne dirigente.

Ljubitelji klasične muzike na ovom koncertu imaće priliku da se upoznaju s delom stvaralačkog opusa engleskog kompozitora Edvarda Elgara, ali i da uživaju u zvucima komponovanim za alegorijsku dramu „Peer Gynt”. Muzika Edvarda Griga za ovu dramu predstavlja svojevrsno putovanje kroz karakteristične norveške melodije, pozivajući svakog slušaoca da pronađe sebe u ovoj muzičkoj priči o potrazi za samim sobom.

Možda Vam se svidi i