Kako se kreću cene nekretnina u Sremskoj Mitrovici?

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Tokom prošle godine svetska ekonomska kriza nije zaobišla ni tržište nekretnina. Bili smo svedoci velikih oscilacija na ovom tržištu. Od rasta cena, bežanje investitora u sigurna utočišta, pa sve do pada vrednosti, koje je zadesilo ovo tržište krajem godine. Hlađenje tržišta nekretnina u svetu je počelo, pogotovo u Evropi i Americi, a kada je reč o Srbiji, trend rasta cena nekretnina zadržao se tokom čitave prošle godine.

Do pre samo nekoliko godina, raspon cena bio je gotovo minimalan, a retko koja nekretnina je premašivala od 600 do 800 evra po m2. Stanove u Sremskoj Mitrovici mogli ste da kupite i po ceni od 600 eur / m2, dok su se oni, na u to vreme najatraktivnijim lokacijama u centru grada prodavali tek za nešto malo više od 800 eura po kvadratu.

Sve je manje stanova u ponudi u Sremskoj Mitrovici. Novogradnje ima, ali stanovi se prodaju već sa prvim oglasom. Cena kvadrata u Sremskoj Mitrovici trenutno beleži različite cene, pa se tako stan u novogradnji može naći od 1.350 evra po m2, što je manje nego prošle godine, kada se beležila cena i 1.500 evra po m2.

Prosečna cena stana u novogradnji iznosi 1.350 po metru kvadratnom a kako kažu prodavci nekrretnina, očekuju da će cena kvdrata biti 1.600 evra za završen stan. I ove cene su tražile kvadrat više, jer se po rečima agenata za nekrentine svi stanovi u Sremskoj Mitrovici prodaju još u izgradnji.

I pored rasta cena u svim većim gradovima u Srbiji, izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da su kupci u trećem tromesečju ove godine za kupovinu nepokretnosti iskeširali 1,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u odnosu na isti period minule godine.

Stručnjaci u prodaji nekretnina kažu da ponude u starogradnji skoro da nema u Sremskoj Mitrovici.

Po istraživanju sajta koji se bavi prodajom nekretnina, prosečna cena cena sarogradnje iznosi trenutno 1.177 evra po m2, dok za cenu novogradnje na ovom sajtu pišu da za lokaciju Sremska Mitrovica nema dovoljno podataka sa tržišta za obračunavanje prosečnih cena.

Iako je poslednjih meseci stalo tržište nekretnina, primetan je pokušaj vlasnika starih stanova da budu ekonomični u novonastaloj situaciji.

Agenti za nekretnine kažu da je došlo do zastoja na tržištu nekretnina ali dodaju da smatraju da se to i očekivalo.

– Pre svega, krediti su stali, klijenti su svesni da će krediti biti skuplji i oprezniji su kada razmišljaju da li da uzimaju kredit. Do sada je bilo raznoliko, kupovalo se za kredit ali i za gotovinu. Sada dolazimo u situaciju da se krediti ne realizuju, pa tako i prodaja opada.

Ona je dodala da je realizacija mnogo slabija, za razliku od ranijih meseci. Koliko su dizali cene u starogradnji, sada je i tu stagnacija. Dodatni problem je „rekla kazala“. – Čini mi se, da klijenti na sve moguće načine pokušavaju da prodaju stanove stare gradnje po većim cenama, jer je manja ponuda novih stanova. Na sve moguće načine prodavci pokušavaju da dignu cenu, kako bi došli do druge, veće nekretnine uz to da dodaju u razlici. Stanovi se slabo prodaju, ali ako je cena normalna, ne mogu da odredim koja je normalna cena, ipak, primera radi 1000 evra po kvadratu, stan se proda.

Ona je naglasila da su i cene nekretnina i dalje za većinu kupaca, nerealne.

– Nadam se da će, ako ne ove, već sledeće godine, na tržištu nekretnina doći do normalizacije, da će se nekretnine prodavati po ceni koliko one vrede, a ne da to budu puste želje onih koji ih prodaju – rekla je agent za nekretnine.

-Cene su apsolutno otišle u nebo, nerealni smo. Cene u stargogradnji se trenutno kreću od 1.200 evra, po ovoj ceni se stan može prodati ali i po ceni od 1.500 evra po metru kvadratnom, što je nerealna cena za starogradnju. Ipak, stanovi u Sremskoj Mitrovici se prodaju, jer je tržište na kratko stalo. Ipak, sve zavisi od prodavaca nekretnina. Kada shvate da ne mogu da prodaju i ako bude stagnacija u realizaciji, doći će do korekcije cena ali, da dodam, da to nije jedini faktor, tu je i poskupljenje materijala, ipak nadam se normalizaciji na tržištu jer, bar po mom mišljenju, uskoro neće biti kupaca, po ovim uslovima.

Možda Vam se svidi i