Jednokratna pomoć Pokrajinske vlade romskim studentkinjama

Od strane Ozon
0 komentar

Ukupno 10 studentkinja romske nacionalnosti dobilo je jednokratnu novčanu pomoć Pokrajinske vlade u iznosu od 30.000 dinara.

Jednokratna pomoć Pokrajinske vlade romskim studentkinjama

Foto: Pokrajinska vlada

Reč je o afirmativnoj meri Pokrajinske vlade, namenjenoj studentima romske nacionalnosti, kao mehanizam podrške smanjenju nejednakosti u društvu.

Ugovore o pomoći danas je studentkinjama upisanim u školsku 2022/2023. godinu uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Studentkinje su iz ukupno osam lokalnih samouprava.

„Obrazovanje mora biti dostupno svim pripadnicima romske nacionalne manjine, koji zaslužuju bolje društvene, ekonomske i socijalne prilike. Romska deca su najugroženija i obrazovanje je ključ da se Romi izbore za bolji status u društvu“, izjavio je Mirović nakon dodele ugovora.

Pokrajinska vlada će, kako je naveo Mirović, i u budućnosti biti posvećena unapređenju položaja romske nacionalne manjine, kroz zapošljavanje najboljih studenata i druge programe.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova do kraja meseca raspisaće i konkurse za projekte u oblasti unapređenja položaja Roma. Direktorka Kancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Mihajlović izjavila je da je ovaj poziv raspisan u cilju poboljšanja materijalnog položaja studenata prve godine i motivisanja da nastave školovanje.

Poslanica u Skupštini Vojvodine Jelena Jovanović zahvalila je Pokrajinskoj vladi na podršci studentima romske nacionalne manjine istakavši da je ovaj vid podrške izuzetno važan, pre svega za žene.

Možda Vam se svidi i