Izmenjena pravila subvencija: Podsticaj za zelene projekte

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije izmenila je pravila za dodelu subvencija radi privlačenja direktnih ulaganja.

SREMSKA MITROVICA. Od sada će investitori morati da ulože najmanje 300.000 evra u nerazvijenim opštinama kako bi stekli pravo na podsticaje, umesto dosadašnjih 100.000 evra. Izmenama su ukinuta ulaganja od posebnog značaja, ali su uvedene povlastice za „zelene“ projekte i tehnologije.

Izmenjenom uredbom subvencije se više neće dodeljivati na osnovu nivoa razvijenosti određenih lokalnih samouprava, već prema regionima.

Za projekte u Vojvodini, neophodno je uložiti najmanje 400.000 evra i imati 40 novozaposlenih.

Do sada su se subvencije dodeljivale za projekte u kojima se investira više od 100.000 evra i zapošljava najmanje deset novih radnika (u devastiranim područjima), a najviši prag je bio za projekte u lokalnim samoupravama koje pripadaju prvoj grupi po razvijenosti, gde je bilo neophodno uložiti najmanje 500.000 evra i zaposliti najmanje 50 radnika.

Nema više ulaganja od posebnog značaja, ali su povećane subvencije za „zelene“ projekte. Izmenjenom uredbom je izbrisana odredba koja se odnosi na definisanje ulaganja od posebnog značaja, a koja su do sada obuhvatala investicije od najmanje pet miliona evra ili otvaranje više od 500 novih radnih mesta, odnosno 100 novih radnih mesta u nerazvijenijim opštinama, kao i ulaganja koja su se zasnivala na usvojenim bilateralnim sporazumima.

Ipak, iako je podignut prag minimalne vrednosti investicije i iako više ne postoje ulaganja od posebnog značaja, izmenjena uredba ipak omogućava pojedinim investicionim projektima da dobiju maksimalni iznos subvencija.

Novim zakonskim rešenjem uvodi se i novina koja se odnosi na investicione projekte „sa minimalnim uticajem na životnu sredinu“. Za takve projekte može se odobriti povećanje iznosa podsticaja do maksimalno dozvoljene državne pomoći.

Maksimalni dozvoljeni iznos subvencija ostaje isti, što znači da država može da pokrije 50% troškova investicije za velika, 60% za srednja i 70% za mala privredna društva.

Izmenama uredbe definiše se da tehnologije sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, između ostalog, obuhvataju tehnologije obnovljivih izvora energije, skladištenje električne i toplotne energije, toplotne pumpe, mrežne tehnologije, tehnologije obnovljivih goriva nebiološkog porekla i tehnologije održivih alternativnih goriva.

Dodatne uslove mogu ispuniti i investicije koje ispunjavaju neke od sledećih uslova:

Unapređuju konkurentnost Srbije podizanjem i tehnološkim osavremenjivanjem proizvodnih kapaciteta.
Investicioni projekat predviđa upotrebu proizvodne opreme i tehnologija sa minimalnim uticajem na životnu sredinu ili se investicionim projektom značajno poboljšavaju održivost i performanse u toj delatnosti.
Doprinose uvođenju mera za privlačenje, usavršavanje ili prekvalifikaciju radne snage.
Najviše 5.000 evra po novozaposlenom

Što se tiče troškova zarada, investitor će za projekat u Beogradskom regionu moći da dobije subvencije koje pokrivaju najviše 20% opravdanih troškova bruto zarada, u maksimalnom iznosu do 2.000 evra po jednom novozaposlenom.

Za region Vojvodine, najviše subvencije su određene do 25% troškova bruto zarada i 3.000 evra po novozaposlenom, dok su za regione Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosovo i Metohiju najviše 30% opravdanih troškova bruto zarada i 5.000 evra po novozaposlenom.

Prema prethodnoj uredbi, investitori su mogli da dobiju subvencije od 20 do 40% troškova bruto zarada i od 3.000 do 7.000 evra po novozaposlenom, zavisno od nivoa razvijenosti opštine u kojoj planiraju da investiraju.

Dodatni podsticaji

Prema novim odredbama uredbe, investitori mogu dobiti i dodatne podsticaje za ulaganje u osnovna sredstva.

Za investicione projekte u Beogradskom regionu moguće je ostvariti podsticaje u iznosu od 30% vrednosti investiranih osnovnih sredstava.

Za region Vojvodine, dodatni podsticaji iznose 40% investiranih osnovnih sredstava, dok su za regione Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosovo i Metohiju podsticaji u visini od 50% investiranih osnovnih sredstava.

U prethodnoj uredbi podsticaji su se kretali od 20 do 40% vrednosti investiranih osnovnih sredstava, u zavisnosti od nivoa razvijenosti opštine u kojoj se investicija realizuje.

Možda Vam se svidi i