Čeka vas do 15 godina zatvora ako ne predate nelegalno oružje do 8. juna

Od strane Ozon
0 komentar

Državni sekretar u MUP-u Željko Brkić zahvalio se građanima koji su svesno i savesno poslušali apel države i predali nelegalno oružje. On je najavio da će nakon 8. juna, kada ističe rok za predaju oružja, država preduzeti restriktivne i represivne mere.

„Kaznena politika će se maksimalno pooštrti, biće podignuti maksimumi i minimumi kazne“, rekao je Brkić za N1.

On je naveo i koje sankcije će biti uvedene:

„Za slučaj da se drži oružje za koje se može dobiti dozvola za držanje, zaprećena kazna je od jedne do osam godina zatvora. Ako se drži oružje po kom se ne može dobiti dozvola, dakle automatsko oružje – kazna je od dve do 12 godina. Držanje više komada oružja i ili oružja razorne moći – od pet do 15 godina, a ako držite nelegalno oružje od pet do 15 godina. Ako imate dozvolu za držanje, a ne za nošenje oružja, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina“.

Brkić je istakao da je jako pooštrena kaznena politika i dodao da će MUP imati nultu toleranciju na događaje poput dve tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i kod Mladenovca.

Inače, danas je treći dan od 30 dana za predaju nelegalnog oružja. Građani mogu ili da lično dođu do policijske stanice ili da pozovu policijace da dođu na ličnu adresu. Nema nikakvog legitimisanja ni posledica sve do 8. juna, a onda – slede navedene posledice.

Nakon poziva Ministarstva unutrašnjih poslova za predaju nelegalnog oružja, municije i eksplozivnih naprava, do sada je predato 3.000 komada oružja, 125.000 komada municije i 150 minsko-eksplozivnih naprava.

Brkić naglašava da je odziv jako dobar. Upitan da li može da proceni broj nelegalnog oružja u Srbiji, kao i da li možemo sa sigurnošću znati da li su građani predali sve komade oružja u svom posedu, odgovara:

„Mi to nikada ne možemo znati pouzdano. Nelegalnog oružja de fakto ima kod građana. Možemo da samo apelujemo na svest pojedinca da ova dva tragična događaja budu opomena koliko je opasno držati oružje“, istakao je državni sekretar.

Na pitanje kako će izgledati najavljena kontrola da li građani koji imaju dozvole drže propisno oružje, kaže da će u narednih šest meseci biti pojačana kontrola.

„Dugo radim u MUP-u. I pre 20 godina ja sam te aktivnosti sprovodio, to je policija stalno radila. Sada je samo intenzitet aktivnosti podignut na najviši nivo. U narednih šest meseci sprovešćemo kontrolu svih vlasnika oružja, na koji način ga drže i da li je dovoljno obezbeđeno, da ne dođe u posed neovlašćenog, a pogotovo maloletnog lica“, rekao je Brkić.

Istakao je i da od ponedeljka 3.500 policijskih službenika brine o bezbednosti učenika i da informacije koje poseduje MUP jasno pokazuju da građani i deca jako dobro reaguju na prisustvo policije kod škola.

Učenici češće prilaze policajcima i obraćaju im se, od pitanja kako se postaje policajac do onog – „Zašto je dečak ubio drugove“, naveo je Brkić.

Kampanja za predaju oružja pokrenuta je nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila jedno za drugim.

U sredu, 3. maja, je K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, vatrenim oružjem usmrtio osmoro đaka i školskog čuvara, a ranio još sedam osoba.

Narednog dana je U.B. (21) najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca. Usmrtio je osam osoba, a ranio 14.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle toga najavio skoro „potpuno razoružavanje Srbije“.

Izvor: N1

Možda Vam se svidi i