Izložba „Radojevići iz Fruškogorske 13: Istorijska prizma Mitrovačke porodice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Muzej Srema će 7. decembra otvoriti vrata izložbi „Radojevići iz Fruškogorske 13 – porodična istorija i zaostavština“, u Svečanoj sali u Vuka Karadžića 3, s početkom u 18 časova. Ovaj događaj predstavlja rezultat muzeološke interpretacije istoimene publikacije, oslikavajući živopisnu priču o porodici iz Sremske Mitrovice.

Radojka Radojević, „Jedrilice“, Pariz 1947.

Kroz arhivsku građu, muzejske dokumente i porodične artefakte, izložba će otkriti mikroistorijsku studiju o životu porodice Radojević, ukorenjenoj u istorijske događaje, ali istovremeno odražavajući nijanse njihovog odnosa prema velikim istorijskim preokretima. Ova prezentacija postavlja pitanja o odnosu pojedinaca prema društvenim događajima kroz istoriju, pružajući uvid u njihovu akciju i doprinos.

Poseban segment izložbe posvećen je umetničkom nasleđu Radojke Radojević, talentovane slikarke koja je, nažalost, prerano preminula. Njene 14 umetničkih dela će biti izloženo, predstavljajući ne samo njeno nasleđe već i umetničku inspiraciju koja je oblikovala njenu karijeru.

Izložba će biti dostupna posetiocima sve do 22. decembra 2023. godine, nudeći uvid u bogatu istoriju porodice Radojević i priliku da se zaviri u kontekst njihovog života u Sremskoj Mitrovici kroz vekove.

Možda Vam se svidi i