Dr Željka Vuković „Nije bio u pitanju jedan, već dva života“. ISTOVREMENO uradili carski rez i operaciju glave, spasili dva života

Od strane Ozon
0 komentar

Dr Željka Vuković, zaposlena na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije (GAK Višegradska) na Odeljenju poliklinike ginekologije i deo tima lekara Poliklinike Expert Medic Group u Sremskoj Mitrovici, bila je jednom od dva tima mladih lekara Kliničkog centra Srbije, koji su započeli dva izuzetno delikatna zahvata, carski rez i operaciju glave, spasili dva života.

Doktorke Dušica Kocijančić Belović i Željka Rašić Vuković hitan poziv da stiže trudnica u teškom stanju primile su na dežurstvu u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj. Privatnim kolima su odmah požurile u Urgentni centar.

– Kad smo ušle u salu, žena je već bila intubirana i u anesteziji – priča dr Kocijančić Belović. – Ubrzo su pristigli pedijatar, babica i sestra. Gotovo istovremeno, neurohirurzi i mi započeli smo dva izuzetno delikatna zahvata.

– Do sada nismo imali situaciju da se rade istovremeno dve operacije, operacija neurohirurškog uklanjanja velikog tromba iz glave i operacija carskog reza. Kada smo pozvane, nije bilo mnogo vremena, privatnim kolima smo požurile u Urgentni centar, kako bi što pre stigle, jer su u tom trenutku bili važni minuti jer smo spašavali i majku i dete. Trudnica je bila u teškom stanju, bez svesti, proverile smo ultrazvukom stanje bebe i odmah smo pristupile carskom rezu – objašnjava za RTS dr Željka Vuković. – Trudile smo se da se fokusiramo na naš deo posla, dok su naše kolege radile drugu operaciju.

Stefan je rođen sa 3.770 grama i dobro je, a Ana se u Urgentnom centru u Beogradu uspešno oporavlja posle dve operacije koje su lekari istovremeno radili.

Za porodicu Antić, Anu (32) i Vladimira (34), iz Loznice, iščekivanje prinove, nedelju dana pre termina porođaja, u trenutku, kad je Ana sama pala na ulici, udarila glavom, i izgubila svest, preraslo je u tešku dramu.

U trenutku su i ona i beba mogle da izgube život, Stefan je rođen sa 3.770 grama i dobro je, a Ana se u Urgentnom centru u Beogradu uspešno oporavlja posle dve operacije koje su lekari istovremeno radili: neurohirurškog uklanjanja velikog tromba iz glave i carskog reza.

Samo pola dana ranije, u četvrtak predveče, oko 17 sati, kad je Ana pala u Studentskoj ulici na Novom Beogradu i najveći optimista teško bi se usudio da zamisli da ishod, ipak, može da bude ovakav.

Oba zahvata trajala su 75 minuta.

– Trebalo je videti tu sreću na licima svih u sali kad smo shvatili da smo uspeli – kaže dr Željka Vuković.

Neurohirurški zahvat izvele su doktorke Rosanda Ilić i Jelena Živanović Kostić. Sve je moralo da se radi brzo, jer već na dijagnostici, odmah posle reanimacije po prijemu u Urgentni, pokazalo se da Ana ima znakove oštećenja moždanog stabla.

Inače, i tokom ovakvog zahvata pacijent mora da prima značajne doze lekova i zato je bilo izuzetno važno da se istovremeno žena i porodi, da terapija koju prima ne bi uticala na bebu.

Možda Vam se svidi i