Humanitarni bazar za Mihajla Šnjegović: Mihajlu za srećnije detinjstvo i bolju budućnost

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Humanitarni bazar za Mihajla Šnjegovića biće održan u Bačincima u centru sela.

Vašar je zakazan za nedelju, 16. jula sa početkom u 18:00 časova.

Mihajlo (2020.) je prvo dete iz uredne i redovno kontrolisane trudnoće rođen u 38. nedelji sa ocenom 10.
Prvih dana sve je bilo savršeno, međutim, već posle desetak dana Mihajlovo stanje se iznenada pogoršalo. Roditelji su ga prvo odveli u bolnicu u Sremsku Mitrovicu, odakle je u veoma teškom kliničkom stanju, životno ugrožen hitno prebačen na Institut za majku i dete u Beogradu. Ubrzo je intubiran i jedanaest dana je bio na mehaničkoj ventilaciji. Zbog ponavljanih konvulzivnih napada, Mihajlu je uključena antiepileptička terapija. Ustanovljeno je da je došlo do razvoja sepse i meningitisa, koji su izazvani zarazom beta-hemolitičkim streptokokom grupe B. Zbog prejake infekcije, došlo je do uvećanja moždanih komora i oštećenja, što je kasnije dovelo do atrofije delova moždane strukture.

Posle 55 dana provedenih na odeljenju intenzivne nege i neonatologiji, pušten je kući uz prognoze da će biti mentalno zaostao, da neće hodati, pričati, čuti, videti…
Bitka za život je dobijena ali borba za oporavak tek počinje.

Sa samo tri meseca Mihajlo je krenuo sa terapijama i vežbama. Ubrzo je primljen na Kliniku za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, gde nastavlja lečenje. Uz to svakodnevno ide na privatne tretmane.
Upornost, vežba, rad, mnogo su pomogli da Mihajlo napreduje ali on i dalje kasni u razvoju, nije samostalan.

Mihajlo je prohodao sa nepune tri godine ali i dalje su mu potrebne fizikalne terapije zbog korekcije kičme, stopala, ravnoteže i balansa, koordinacije pokreta, hoda i opšte kondicije.
Iako je Mihajlo jedan nasmejan i veseo dečak, počele su da se javljaju nagle promene u ponašanju, postaje agresivan, povređuje sebe i okolinu, zbog čega je potreban intenzivan rad sa psihologom i defektologom. I dalje ima problem sa govorom, tako da je i rad sa logopedom neizbežan. Uz sve to ima oštećenje očnih živaca, strabizam, nistagmus, oslabljene mišiće vilice, što dovodi do povećane salivacije. Kontrola fizioloških potreba još nije uspostavljena.

Porodica je do sada uspevala sama da finansira troškove lečenja, ali sada je potrebna pomoć plemenitih ljudi, koji su voljni da pomognu Mihajlu kako bi nastavio sa korišćenjem raznih suplemenata, išao na specijalističke preglede, nastavio sa vežbama, koje će znatno olakšati njegovo odrastanje i život.
Mihajlu su potrebna sredstva za specijalističke preglede, defektološke i logopedske terapije, fizikalne tretmane, rahabilitaciju, kao i za troškove puta i smeštaja.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu  Mihajlu za srećnije detinjstvo i bolju budućnost, tako što će poslati SMS sa brojem 165 na 2407. Uplate za pomoć u lečenju mogu da se izvrše i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a

Cena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Možda Vam se svidi i