Grujičić objasnila novi princip zakazivanja magnetne rezonance

Od strane Ozon
1 komentar

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će zahvaljujući novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu lekar specijalista moći da je zakaže na samom pregledu, piše Tanjug.

Grujić je rekla da će to biti moguće bez obzira da li magnetna rezonanca predviđa snimak glave ili kičme, dela kičme, trbuha, karlice, nekog zgloba i slično. 

„Kada specijalista završi pisanje izveštaja treba da klikne na ikonicu ‘zakaži magnet’. Nakon toga treba da klikne na pregled koji je potrebno uraditi. Potom je potrebno da klikne za koliko vremena je potrebno uraditi pregled. Da li za mesec dana, da li za nedelju dana, da li za tri meseca, da li za šest meseci. Računam na poštenje mojih kolega specijalista“, rekla je Grujičić za TV Prva.

Ona je istakla da će se tu razlikovati oni koji moraju hitno i po prvi put da naprave magnetni snimak, kao i oni koji zbog neke bolesti moraju redovno da se prate, na tri, šest meseci, godinu dana, tri, pet godina i slično.

„Za početak će postojati kol centar, odnosno grupa medicinskih sestara i tehničara koji se vrlo dobro razumeju u dijagnoze, pošto će dijagnoza specijalističkog pregleda praktično automatski ulaziti u uput za magnetnu rezonancu. Videće se koliko je šta hitno, jer se oni najhitniji slučajevi primaju u bolnicu i oni, naravno, neće čekati“, rekla je Grujičić.

Nakon toga, kako je rekla, ti pacijenti će biti raspoređeni tako da će pregled biti u zdravstvenom centru u kom ima slobodnih termina.

Kako je rekla, kako se bude montirao koji magnet, a treba da ih stigne 22, oni će se polako uklapati u sistem.

„Mi u ministarstvu ćemo znati koliko pregleda je urađeno na svakoj magnetnoj rezonanci“, istakla je Grujičić. 

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Helena 07.12.2023. - 1:48 pm

Da li je ovaj magnet malo širi, otvoreniji? Pitam jer ja imam fobiju od tog malog prostora, pokušavala sam više puta da snimam i glavu, odnosno celo telo, nisam uspela

Komentari su zatvoreni.