566 sadnica od Laćarka do Čalme

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ozelenjavanje grada i smanjenje količine otpada postali su prioriteti Sremske Mitrovice u naporima za očuvanje zdrave životne sredine.

Lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici počela je prošle godine sa realizacijom projekta “Velika sadnja – Zeleni prsten” u kojem će u gradu i oko njega biti posađeno 2008 sadnica raznog drveća.

Zeleni pojas oko našeg grada predstavljaće štit od aero zagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante.

Sremska Mitrovica je napredovala sa urbanizacijom i ima manje zelenih površina, teže je disati sa povećanjem broja automobila, svakodnevno se ugrožava životna sredina. Povećanje broja sadnica plan je Mitrovačke građanske zelene grupe, kako bi se povećao kvalitet življenja. U planu je sadnja 80.000 novih stabala, najviše četinara, kao najboljih apsorbenata štetnih materija.

Jedno drvo može za godinu dana upije 4,5 kg polutanata iz vazduha, a oslobodi 145 kilograma kiseonika. Izuzetno je značajan i odabir vrsta sadnica, naime reč je o javoru i on pripada vrsti drveća koja emituje fitoncide, odnosno čestice koje uništavaju mikroorganizame iz vazduha. Ova vrsta sadnica, pored četinara će biti i najbrojnija u formiranju zelenog pojasa oko grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i