FOTO Koloniju Pustovanja vune danas posetili članovi diplomatske zajednice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- U ponedeljak, 23. oktobra, prva kolonija pustovanja vune započela je u Sremskoj Mitrovici. Danas u okviru Diplomatskog dana, Sremsku Mitrovicu su posetili visoki zvaničnici, uključujući ministarku kulture Maju Gojković, ambasadora Kanade u Srbiji Džajlsa Normana Lejla Radončića, predsednicu udruženja Bosanske Rukotvorine, Violetu Jovanović, direktorku NALЕD-a i predsednicu Etno Mreže, Plamenu Halachevu, kao i zamenicu ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, dočekala je predstavnike diplomatske zajednice. Diplomatski Dan označava saradnju između lokalne zajednice i diplomatskih predstavnika, te služi kao prilika za razmenu iskustava i jačanje veza između različitih kultura i tradicija.

Ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala Diplomatskom danu u okviru Prve regionalne kolonije pustovanja vune u Sremskoj Mitrovici. Tom prigodom, ministarka je razgovarala s učesnicama iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Učesnice kolonije su pokazale svoje veštine i predstavile prelepa umetnička dela koja su inspirisana tradicijom i izrađena složenim drevnim tehnikama pustovanja vune. Ministarka Gojković nije štedela reči hvale za njihov trud, ističući da su njihove ruke stvorile prava umetnička remek-dela.

„Ovo je potvrda da kultura zaista predstavlja snažnu vezu među pojedincima i društvima. Kolonija u Sremskoj Mitrovici dokazuje da je kultura, zajedno s turizmom, ključna privredna grana“, naglasila je ministarka Gojković.

Kolonija pustovanja će trajati do 26. oktobra, a deo je projekta „Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata,“ koji sprovode NALED i Etno mreža u saradnji sa udruženjem Bosanske Rukotvorine, uz podršku Evropske unije.

Ovaj događaj okupio je 20 žena iz Srbije i susjedne Bosne i Hercegovine koje su usavršile tehniku pustovanja. Cilj je da se putem zajedničke izrade rukotvorina sa motivima prekograničkog područja, izgrade novi mostovi saradnje, podrži ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih sredina i doprinese očuvanju kulturne baštine ovog područja, ističu organizatori.

Etno Mreža je od 2016. godine organizovala čak 20 zanatskih kolonija u sedam gradova, svaka pružajući zanatlijama priliku za usavršavanje kroz predavanja renomiranih etnologa i dizajnera, te takmičenje u izradi visokokvalitetnih komada sa tradicionalnim motivima.

Možda Vam se svidi i