Edi Tajm, etno muzikolog, najbolji je srpski gajdaš

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Na nedavno održanim Miholjskim susretima sela u Đurincu kod Svrljiga, ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, objavio je da je Edi Tajm, etno muzikolog iz Sremske Mitrovice, proglašen za najboljeg srpskog gajdaša. Ova manifestacija, koja se već treću godinu zaredom održava, osnovana je zajedničkim naporima ministra Krkobabića i pesnika Ljubivoja Ršumovića.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Takmičenje u Svrljigu privuklo je domaće i međunarodne izvođače iz Makedonije, Bugarske i Grčke. U toj snažnoj konkurenciji, Edi Tajm, etno muzikolog iz Sremske Mitrovice, popeo se na pobedničko postolje. Osim što je virtuoz na gajdama, on svira i druge tradicionalne instrumente poput frule i kavala te uz sviranje na gajdama istovremeno pjeva. Stručni žiri, među kojima je i članica Instituta SANU Mirjana Zakić, nagradio je njegovo izuzetno izvođenje u kategoriji troglasnih gajdi.

Osim što je privukla brojne posetioce iz Srbije, manifestacija je takođe privukla turiste iz Rumunjske i Bugarske. Ovo je samo jedna od niza manifestacija podržanih od strane Ministarstva za brigu o selu koja ima za cilj očuvanje srpske tradicije i promociju ruralnih područja.

Možda Vam se svidi i