100 vinarija, 700 različitih vina, gastro ponuda, muzika… Gastro vinski festival „Vinski park“ Sremska Mitrovica

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Gastro vinski festival „Vinski park“ Sremska Mitrovica ušao je 2022. godine u najuži krug za nagradu „Turistički cvet“, za najviše priznanje za promociju, razvoj, kvalitet i unapređenje turizma u Srbiji „Turistički cvet“ u kategoriji „Turističke manifestacije“ nalazi se i sremskomitrovački „Vinski park“. Nagradu „Turistički cvet“ dodeljuje Turistička organizacija Srbije za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma Srbije. 

Ove godine, „Turistički cvet“ dodeljuje se u decembru 2023. godine u organizaciji Turističke organizacije Srbije. Mitrovčani će i ove godine glasati za svoj grad i za manifestaciju koja je najveći vinski događaj otvorenog tipa u Srbiji.

Šesti po redu „Vinski park“ održaće se u subotu 26. avgusta 2023.godine, na dobro poznatoj lokaciji – Gradski park Sremske Mitrovice, sa početkom u 17 časova i trajanjem do ponoći.
Posetioci uz kupovinu brendirane čaše imaće mogućnost da besplatno probaju preko 700 vina iz više od 100 vinarija iz celog regiona!

Zemlja vinski gost je Slovenija, jedan od evropskih lidera u proizvodnji kvalitetnih vina. Pored najboljih vinarija iz Srbije, učestvuju i vinari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Moldavije.
Vinski park je najveći vinski događaj otvorenog tipa u našoj zemlji, po broju i kvalitetu izlagača i broju posetilaca.
Srem je jedan od prvih vinskih regija u Evropi i svetu, a prva loza je zasađena pod imperatorom Probom 276. godine. Fruška gora je unikatno vinogorje na kom podjednako uspevaju bele i crne sorte vinograda, a najveća priznanja stižu s najeminentnijih ocenjivanja u svetu.

Cilj organizovanja „Vinskog parka“ jeste promocija Srema i Fruške gore u vinskom, turističkom i gastronomskom pogledu. Očekuje se velika poseta iz Srbije, a najavljeni su organizovani dolasci gostiju iz čitavog regiona. Uz najbolja vina, gosti mogu da probaju i najbolje delikatese iz cele Srbije, a za mlade ljubitelje vina biće organizovana i „Škola vina“ u Turističkom info centru.
U muzičkom delu programa, koji počinje u 17 časova, učestvuju „Imperial Strings“ (klasična muzika), „Neo Stereo“ iz Carajeva i DJ Jazzysad.
Organizator događaja je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica uz podršku Udruženja „Sinergija pozitivnih energija“, a pokrovitelji su Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Da je vino u Sremskoj Mitrovici jedno od omiljenih pića, dokaz je i vinoteka „Vina i tako to“ koja  je prva specijalizovana prodavnica u Sremskoj Mitrovici koja nudi veliki asortiman vina, belgijskih čokolada, rakija, poklona, vinskih setova … Kako nam je rekla naša sagovornica i vlasnica Aleksandra Čikić, s obzirom da je vino carko piće a kako je car Prob živeo u Sirmijumu i sam je odgajio najbolje sorte vina, ta vinska tradicija se nastavlja u gradu Sremska Mitrovica a vinoteka je jedan od dokaza hedonizma u gradu.


Možda Vam se svidi i