Detaljna prognoza za maj

Od strane Ozon
0 komentar

Prema prognozi i najavama u maju će biti toplo vreme, ali sa padavinama, praćenim lokalnom grmljavinom. Na sajtu RHMZ prikazana je mesečna prognoza u kojoj se navodi da će posle 20. maja maksimalne dnevne temperature dostići 28 stepeni.

Prva nedelja maja biće promenljiva, uz čestu pojavu oblačnosti i kiše, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Od 5. maja sledi porast temperature, pa će za vikend 7. i 8. maja najviša dnevna iznositi 25 stepeni, dok nas stabilizacija vremena očekuje tek u poslednjoj nedelji maja.

„I tokom tih dana očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, uz pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom. Oko 9, 10. maja očekuje se prolazno zahlađenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Temperature će biti u padu za oko 7 stepeni, a biće predela kada će maksimalna temperatura ponegde biti oko 15 stepeni“, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

U Sremu u prvoj nedelji maja temperatura će dostići 25 podeok, ali će vreme biti umereno oblačno, s mogućim pljuskovima. Najtopliji dan tokom ove sedmice biće subota, dok će se tokom nedelje minimalna dnevna kretati od osam do 12 stepeni, a maksimalna od 19 do 25 stepeni.

Prema predviđanjima meteorologa, sredina maja biće toplija s prosečnom maksimalnom temperaturom do 25 stepeni, uz povremenu oblačnost i pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom.

„Prema sredini meseca očekuje se porast temperature vazduha, tako da će se one kretati od 20 do 25stepeni, ali biće promenljivo oblačno, uz čestu pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom. Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje i nepogode s gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Padavine će biti vrlo lokalnog karaktera, što znači da će ih ponegde biti u većim količinama, a nedaleko može proći i bez kapi kiše, što je i uobičajena situacija tokom prolećnih pljuskovitih padavina“, objasnio je meteorolog Đurić.

Prema prognozi i najavama nestabilno vreme biće do 20. maja, a nakon toga uslediće stabilizacija.

“Oko 20. maja, odnosno krajem druge i tokom početka treće dekade maja usledila bi stabilizacija vremena, a takvo vreme bilo bi uvod da se sve više približavamo letu. Maksimalne temperature vazduha bile bi od 24 do 28 stepeni, lokalno i do 30, tako da je tokom tih dana ponegde moguće da temperature prvi put ove godine dostignu 30stepeni. Prema kraju maja očekuju se česti pljuskovi s grmljavinom, uz pojavu grada i jačih grmljavinskih oluja, uglavnom lokalnog karaktera. Iako će biti nešto svežije, uz temperature od 22 do 26 stepeni, biće i vrlo sparno, zbog povećane vlažnosti vazduha“, kaže Đurić.

RHMZ navodi da biometeorološke prilike mogu imati povoljan uticaj na hronično obolele i osetljive osobe, ali se izvesna opreznost, pak, savetuje srčanim bolesnicima. Moguća je pojava glavobolje u blažoj formi. Preporučuje se boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost.

„Očekivana biometeorološka situacija može izazvati tegobe kod astmatičara i osoba sa psihičkim oboljenjima. Razdražljivost i glavobolja su moguće meteoropatske reakcije. Neophodna je povećana pažnja svih učesnika u saobraćaju“, navode iz RHMZ.

Blic

Možda Vam se svidi i