Danas seoska slava u Laćarku

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA/Laćarak. Meštani Laćarka, obeležavaju crkvenu seosku slavu Sv. Arhangela Gavrila. Dan je počeo svečanom crkvenom liturgijom, na kojoj su uznesene molitve i blagoslov Svetom Arhangelu Gavrilu.

Svečanosti su pored vernih parohijana prisustvovali i zvanice Vojske Srbije, predstavnici Grada Sremska Mitrovica i uvaženi članovi Mesnog veća Laćarak. Njihovo prisustvo dodalo je časti i poštovanja proceduri, dodatno naglašavajući važnost ove negovane tradicije.

Od juče je selo je oživelo od smeha i uzbuđenja najmlađih meštana, jer su za najmlađe u Laćarku kao i svake godine, organizovane tezge sa interesantnim predmetima i luna park.

Ono što izdvaja ovu proslavu je njena veličina, koja privlači posetioce iz susednih gradova i šire. Toplo gostoprimstvo Laćarčana, uz očaravajući ambijent, učinili su ovo okupljanje najznačajnijom seoskom svetkovinom u celom kraju.

Izvan svog verskog značaja, proslava predstavlja istinsku manifestaciju duha zajednice i zajedništva. Laćarčani su izuzetno ponosni na svoju hramovnu i seosku slavu, tradiciju koja se prenosi kroz generacije.

Proslava Sv. Arhangela Gavrila u Laćarku nije samo događaj; to je izraz kulturnog nasleđa i svedočanstvo snage jedinstva i vere. Laćarčani su ujedinjeni u posvećenosti i posvećenosti očuvanju negovanju tradicije za generacije koje dolaze.

Možda Vam se svidi i