Danas se obeležava Svetski dan autizma

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas se obeležava Svetski dan autizma.

U Srbiji nema preciznih podataka koliko dece boluje od autizma, ali se pretpostavlja da sa tim razvojnim poremećajem u Srbiji živi oko 2.500 osoba.

Opštinskog udruženja građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom okuplja decu ne samo sa teritorije Sremske Mitrovice, nego i iz Rume i Šida.

Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba.

To je složen razvojni poremećaj, obično se javlja tokom prve tri godine života, četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu – imenom, umesto u prvom licu ‘ja’, često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima.

Neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju.

Ponašanje autističnih osoba karakterišu i ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnji ka istovetnosti i otporu prema promenama.

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine.

Možda Vam se svidi i