Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj porastao na 4.800, još bez informacija da li među stradalima ima srpskih državljana

Od strane Ozon
0 komentar

Broj poginulih u dva razorna potresa koji su juče pogodili južni deo Turske i severozapadnu Siriju porastao je na više od 4.800, dok je povređeno više od 16.000 ljudi.

Najmanje 5.606 zgrada srušilo se tokom i nakon zemljotresa koji je rano jutros pogodio jug Turske i Siriju, saopštila je turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Spasilački timovi vode trku sa vremenom u potrazi za preživelima. Hladno vreme ometa potragu za preživelima.

U međuvremenu, tlo je nastavilo da podrhtava. Tokom noći u centralnoj Turskoj se dogodio još jedan zemljotres, jačine 5,6 jedinica Rihtera. Zemljotres je bio na dubini od dva kilometra, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Zemljotres se osetio i u Libanu, Iraku, Kazahstanu, Izraelu, Gruziji.

SZO: Broj poginulih mogao bi porasti na više od 20.000

Broj poginulih mogao bi porasti na više od 20.000 ljudi, rekla je Ketrin Smolvud, viša službenica za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

„Postoji stalna mogućnost daljih urušavanja, tako da često vidimo osmostruko povećanje početnih brojeva“, rekla je za AFP, govoreći kada je procenjeni broj žrtava iznosio 2.600. „Nažalost, uvek vidimo istu stvar s potresima, a to je da će se početni izveštaji o broju poginulih ili povređeni ljudi znatno povećati u nedelji koja sledi.“

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je jutros da nema ni zvanične ni nezvanične informacije da je bilo ko od srpskih državljana stadao u zemljotresu ili da se nalazi među poveđenima.

„Ambasada je u kontaktu sa državljanima Srbije i niko nije prijavio, ni iz Turske ni iz Srbije, da je bilo ko od njih u opasnosti“, rekao je Marković za Radio televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, iz ambasade su pozivali državljanje Srbije u oblasti pogođenoj zemljotresom, kojih nema puno, da bi se informisali šta je sa njima.

Beta/RTS

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik