Broj obolelih od groznice Zapadnog Nila u Vojvodini: Mahom muškarci i stariji pacijenti

Od strane Ozon
0 komentar


Vojvodina, Srem
– Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) izdao je podatke o broju obolelih od groznice Zapadnog Nila na teritoriji Vojvodine. Trenutno je zabeleženo 45 slučajeva ovog oboljenja, a većina obolelih su muškarci prosečne starosti od 65,2 godine.

Oboleli od groznice Zapadnog Nila, prema izveštaju IZJZV, često su imali i neku drugu pridruženu bolest, pri čemu su najčešće bile dijabetes i hipertenzija. Iako izveštaj nije detaljno naveo koliko je obolelih trenutno na bolničkom lečenju, jasno je da je ova bolest predstavljala ozbiljan izazov za zdravstveni sistem.

Najveći broj obolelih, njih 20, registrovan je na teritoriji Južne Bačke, dok osam pacijenata dolazi iz Zapadnobačkog okruga, a sedam iz Sremskog okruga. Četvoro pacijenata je iz Južnog Banata, troje iz Srednjebanatskog okruga i po dvoje iz Severnobačkog i Severnog Banata, dok jedan pacijent dolazi iz Severnog Banata.

Institut „Batut“ je prethodno izvestio da je na teritoriji cele Srbije registrovano 73 obolelih od groznice Zapadnog Nila. Od ovog sezonskog oboljenja koje prenose zaraženi komarci, obolelo je 43 muškarca i 30 žena, u dobi od 18 do 89 godina. Sezona prenošenja ovog virusa u Srbiji obično traje od juna do novembra.

Period inkubacije od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti iznosi između dva i 14 dana. U slučaju pojave simptoma, pacijenti se ohrabruju da se odmah jave svom lekaru kako bi se bolest dijagnostikovala i lečenje započelo na vreme.

Groznica Zapadnog Nila ostaje ozbiljan izazov za javno zdravlje, a nadležne institucije i zdravstveni radnici preduzimaju mere kako bi se ograničilo širenje ove bolesti. Građani su takođe pozvani na svestrano praćenje i poštovanje mera prevencije, posebno tokom aktivne sezone komaraca.

Možda Vam se svidi i