Bivši predsednici opštine i gradonačelnici obeležili Mitrovdan polaganjem cveća na spomenik Ćiri Milekiću

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U znak sećanja na Mitrovdan, slavu grada, bivši predsednici opštine i gradonačelnici okupili su se danas kako bi odali počast Ćiri Milekiću, prvom gradonačelniku Sremske Mitrovice. Bivši predsednici opštine i gradonačelnici koji su polažili cveće na spomenik Ćiri Milekiću: Ilija Milinovic, Zoran Bošković, Zoran Miščević, Branislav Nedimović i Vladimir Sanader.

Pre tačno četiri godine, ovog dana, svečano je otkriven spomenik Ćiri Milekiću, čoveku koji je ostavio dubok trag u istoriji grada i doprineo razvoju Sremske Mitrovice. Ova svečanost bila je prilika da se okupe sadašnji i bivši čelnici grada kako bi odali počast Ćiri Milekiću, čije ime nosi park i spomenik na glavnom trgu grada.

Ćira Milekić bio je prvi gradonačelnik Sremske Mitrovice i njegov doprinos razvoju i modernizaciji grada ostaje neprocenjiv. Spomenik Ćiri Milekiću simbolizuje sećanje na prošlost i kontinuirani napredak grada kroz vreme.

Na današnjoj svečanosti, bivši i sadašnji lideri grada položili su cveće na spomenik Ćiri Milekiću kako bi odali počast njegovom nasleđu i doprinosu razvoju Sremske Mitrovice. Ovaj čin je simbol zajedništva i kontinuiteta u izgradnji bolje budućnosti za sve građane ovog grada.

Spomenik je smešten na trgu koji takođe nosi naziv po prvom gradonačelniku koji je tu funkciju vršio punih 27 godina, a izrađen je u bronzi i predstavlja Ćiru Milekića u prirodnoj veličini sa statutom grada u ruci.

Ilija Milinović, bivši predsednik skupštine opštine od 1996. do 2000. godine, izjavio je:

„Današnji dan, obeležavanje Mitrovdana, slave našeg grada Sremske Mitrovice, predstavlja posebnu privilegiju za našu zajednicu. Pod zaštitom velikomučenika Dimitrija, ovu slavu je patrijarh Pavle ozvaničio dodelom povelje o slavi našem gradu. U ovim svečanim trenucima, dok stojimo pred spomenikom Ćire Milekića, pleminitog prvog gradonačelnika našeg grada, želim da poručim svim građanima da crpimo najbolje iz nas samih za dobrobit naše zajednice.

Neka danas bude podsetnik na našu istoriju i nasleđe, neka nam posluži kao podstrek da budemo dostojni potomci svih onih koji su živeli i radili na ovim prostorima. Danas se okupljamo da slavimo i obeležimo ne samo prošlost, već i da zajednički gradimo budućnost. Neka solidarnost i zajedništvo budu naš vodič, kako bismo ostvarili napredak i blagostanje za sve građane Sremske Mitrovice.“

Zoran Miščević, predsednik Opštine od 2004 do 2008. godine, govoreći o poseti spomeniku Ćire Milekića, izrazio je svoje duboko poštovanje prema ovom velikom čoveku i rekao:

„Kada se nađete pred spomenikom Ćire Milekića, ponekad se osećate nemoćno jer reči i rečenice ne mogu potpuno iskazati sve ono što treba reći o ovom izuzetnom čoveku. Ćira Milekić ostavio je dubok i neizbrisiv trag u istoriji našeg grada. On je bio prvi neposredno izabrani gradonačelnik, i zahvaljujući njegovom zalaganju, Sremska Mitrovica je ostvarila značajan napredak u odnosu na mnoge druge gradove.

Dolazimo danas da posetimo i odamo počast ovom velikom čoveku u okviru ‘Novembarskih dana’. Neka ovaj trenutak bude podsetnik na naše zajedničke vrednosti, na solidarnost i zajedništvo koje su krasile Ćiru Milekića. Neka nas njegova vizija i trud inspirišu da zajedno gradimo bolju budućnost za našu zajednicu. Ponosni smo na nasleđe koje nam je Ćira ostavio, i obavezujemo se da nastavimo raditi na razvoju i napretku našeg grada.“

Zoran Bošković, koji je obavljao funkciju predsednika od 2000. do 2004. godine, podsetio je na značajne promene i investicije u Sremskoj Mitrovici tokom tog perioda. Istakao je da je situacija u tom trenutku bila izazovna, te da su se suočili s brojnim problemima koje je prethodna uprava ostavila.

„Govori se o investicijama, što je svakako važno, ali često zaboravljamo priču o ljudima i kako je sve to izgledalo. Godine 2000. bila je situacija poput one kada ‘pijani očuh, a ne otac’ ostavi dugove, neobrađenu zemlju i svađe s komšijama. Kada smo preuzeli odgovornost, naš je zadatak bio da vratimo dugove i revitalizujemo zemlju. To je kao pravljenje kuće – morate prvo da imate čvrste temelje da biste izgradili nešto kvalitetno“, izjavio je Bošković.

On je dodao da je situacija u tom trenutku bila kritična, s dugovima i neuređenom infrastrukturom u gradu. Bošković se posebno osvrnuo na komunalna preduzeća i izazove s kojima su se suočavali.

„Imali smo vrlo skromne resurse – jedan kamion i jedan traktor za odvoz smeća i probleme s vodosnabdevanjem. Kanalizacija nije postojala u delu grada. Prvi korak bio je vraćanje dugova, pre svega komunalnim preduzećima poput Komunalija i Vodovoda“, naglasio je.

Upoređujući situaciju tada i s razvojem grada tokom narednih godina, Bošković je podsetio na značajne projekte koji su oblikovali Mitrovicu, kao što je izgradnja bulevara.

„Najvažnija stvar je bila postavljanje čvrstih temelja za budući razvoj. Bulevar je počeo da se gradi u prethodnoj administraciji, a mi smo ga završili. Investicije su važne, ali takođe je važno očuvati demokratiju. Ne treba se takmičiti u tome ko je više uradio, već se fokusirati na izgradnju i razvoj zajednice. Godine 2000. nije bilo cenzure, a stručnjaci su radili na unapređenju i pridruživanju EU. Tada smo suočili s brojnim izazovima, uključujući i nestašicu goriva. Sve smo morali iznova izgraditi i podići. Mitrovica se od tada znatno razvila“, zaključio je Bošković.

Bošković je takođe istakao svoju duboku vezanost za Sremsku Mitrovicu, čak i dok živi i radi u Novom Sadu, te je naglasio da mu nikada ne bi palo na pamet da se odseli iz svog voljenog grada.

Davne 1881. godine Ćira je učinio veliki korak tako što je uspeo da se izbori da tadašnja Mitrovica dobije status slobodnog kraljevskog grada i time je udario temelje za razvitak novog modernog grada.

Ćira Milekić inače plemićkog porekla, bio je gradonačelnik na prelazu iz 19. u 20. vek i to punih 27 godina, za vreme kojih je velike stvari učinio za Sremsku Mitrovicu. Odluke Gradskog veća na čijem je čelu bio, bile su takve da su pokrenule ekonomski razvoj i preporod Mitrovice, koja je za vreme njega kao gradonačelnika dobila status slobodnog kraljevskog grada. U tom periodu kreće i ubrzan razvoj trgovine, zanatstva i generalno Ćira je doprineo boljem životu Mitrovčana.

Ćira Milekić potiče iz ugledne plemićke porodice. Rođen je 8. januara 1847. godine u Sremskoj Mitrovici gde je završio osnovnu školu, a Trgovačku akademiju i Pravni fakultet pohađao je u Beogradu. Nakon dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1881. godine raspisani su izbori za Gradsku skupštinu od najuglednijih trgovaca, zanatlija i posednika. Za prvog mitrovačkog gradonačelnika izabran je Kirilo Ćira plemeniti Milekić. Dužnost gradonačelnika obavljao je 27 godina i njegove zasluge za materijalni i kulturni prosperitet grada su ogromne: izgradnja Srpskog doma, Grko-katoličke crkve, sinagoge, Muzeja za prikupljanje starina, kasnije Muzeja Srema. Gradski statut Mitrovice usvojen 1898.godine potpisao je Ćira Milekić označivši time početak razvijenog građanskog perioda u istoriji grada. Umro je 9. avgusta 1908. godine u 62 godini života u jednom sanatorijumu u Gracu. Sahranjen je na Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici uz velike počasti.

Spomenik Ćire Milikića izradio vajar profesor Zoran Kuzmanović iz Smedereva.

Možda Vam se svidi i