Ako imate malu penziju – stiže popust na račune za struju. Uskoro i dodatnih 20.000 dinara

Od strane Ozon
2 komentari

Vlada Srbije donela je odluku o dodatnoj finansijskoj podršci za penzionere sa minimalnim primanjima, omogućavajući im da tokom grejne sezone ostvare dodatno umanjenje na račune za električnu energiju.

Ova inicijativa, koja je deo izmena i dopuna Uredbe o energetski ugroženom kupcu, omogućiće penzionerima čije mesečne penzije ne prelaze iznos od 21.766,26 dinara da dobiju popust od 1.000 dinara na svoje mesečne račune za struju tokom grejne sezone.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije saopštilo je da ove izmene obezbeđuju više građana da ostvare pravo na subvencije za električnu energiju, gas i grejanje.

Pored penzionera sa minimalnim primanjima, izmenama Uredbe omogućeno je da i domaćinstva čiji članovi ostvaruju pravo na uvećanu novčanu pomoć ostvare pravo na umanjenje računa. Osim toga, novo pravilo dozvoljava sticanje prava na umanjenje računa po službenoj dužnosti.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, izjavila je: „Sada poseban akcenat stavljamo na naše najstarije građane i omogućili smo da penzioneri koji imaju brojila na svoje ime i penzije do 21.766,26 dinara dobiju mesečno za hiljadu dinara niže račune za električnu energiju tokom zimske sezone.“

Vlada Srbije je prethodno donela novu uredbu u decembru 2022. godine kako bi unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca, sa ciljem da se pomogne najranjivijim slojevima društva.

Uskoro stiže i nova jednokratna pomoć za penzionere – 20.000 dinara za ukupno oko 1,6 miliona najstarijih.  Penzioneri novac mogu očekivati na svojim računima između 25. novembra i 5. decembra.

  1. Iznos pomoći: Svih oko 1,6 miliona penzionera u Srbiji dobiće jednokratnu pomoć od 20.000 dinara. Ova pomoć se dodeljuje pored najavljenog povećanja penzija.
  2. Vreme isplate: Penzioneri mogu očekivati ovu pomoć na svojim računima između 25. novembra i 5. decembra.
  3. Povećanje penzija: Osim jednokratne pomoći, penzionerima se obećava i povećanje penzija. Prvo vanredno povećanje od 5,5% planirano je od 1. oktobra 2023. godine, a zatim će od 1. januara 2024. uslediti redovno povećanje od 14,6%.

– Svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona dobiće novčanu pomoć između 25. novembra i 5. decembra i to po 20.000 dinara svakom od njih, mimo najavljenog povećanja penzija – rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Mimo jednokratne pomoći, slede dva povećanja penzija, i to prvo vanredno u ovoj godini i potom redovno od januara naredne godine.

Kako do popusta na struju do 40%? – Ozon Media

Poboljšani uslovi za energetski ugrožene građane u Sremskoj Mitrovici – Ozon Media

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Ing Zoran Vukov 27.10.2023. - 5:04 pm

Građani nisu svesni da se naplata struje obavlja ne zakonito, i da svakog meseca plaćate iznos od 970,96 din pa i kada ne potrošite ni jedan kwh električne energije. Da bi se u to i uverili ukucajte KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVO, tako dvotarifno brojilo sa trofaznim priključkom i odobrene snage snage 6,9 kw isto se plaća i za jednotarifno brojilo. Programiranom inflacijom vlast osiromašava građane pa je sve više korisnika koji nisu u stanju da plaćaju račune , ovako se Vlast reklamira kako pomaže sirorinji koju su potencijalni njihovi glasači,.Biže se izbori.

Beba Živić 29.10.2023. - 3:07 pm

. Što lažete ovaj jadan narod.. Bliže se izbori, pa mislite glupa masa će vas opet glasati Žvakaza ludaka žvaka

Komentari su zatvoreni.