9.000 dinara po hektaru – Isplata od 24. aprila

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Isplata subvencija po hektaru počinje 24. aprila, rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković prilikom javnog slušanja izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi i dodala da je javni poziv raspisan 7. aprila.

Tanaskovićeva je tom prilikom rekla da je cilj izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi da administracija bude brža kako bi podsticaji bili dostupniji poljoprivrednicima.

Ona je ukazala na to da su u pripremi izmena obavljene konsultacije i da nije bilo obaveze sprovođenja javne rasprave jer je rađeno manje od 50% izmena pomenutog dokumenta.

– Pored brzine administracije, ciljevi su i transparentnost i da ministarstvo ima sve neophodne informacije na jednom mestu kako bi adekvatnije moglo da obavlja kontrolu, upravlja sredstvima i reaguje u skladu sa specifičnim potrebama svakog regiona – rekla je ona, navodi se na sajtu Vlade.

Ministarka je navela da je do sada za subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju bilo određeno fiksno 6.000 dinara, a da je izmenama predviđeno minimalno 6.000 dinara plus 3.000 dinara regresa.

– Subvencija za mleko je iznosila fiksno sedam dinara po litru, sada je predviđeno minimalno 10 dinara po litru, pri čemu će ove godine biti 15 dinara po litru – rekla je Tanaskovićeva i dodala da je pronađeno i rešenje za problem koji su do sada imali administracija i poljoprivrednici u slučaju smrti nosioca gazdinstva.

To rešenje, kako je objasnila, podrazumeva da, ako u roku od 30 dana od smrti nosioca gazdinstva, član gazdinsva nastavi da radi na imanju, smatra se da je on preuzeo gazdinstvo.

Možda Vam se svidi i