18 novih vozova: U planu i linija od Novog Sada do Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
1 komentar

Na srpskim prugama u 2024. naći će se 18 novih vozova.

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijavoza“ Ivan Bulajić rekao je za RTS da će 2024. godina biti godina sa nekim od najvećih promena u redu vožnje od osnivanja kompanije 2015. godine.

„Dobijamo isporuke 18 novih vozova za regionalni saobraćaj i očekuje se otvaranje nekih novih pruga“, najavio je Bulajić.

Ističe i da su zbog potreba građana, pre svega Novog Beograda i Zemuna, sve linije koje saobraćaju iz smera Vršca, smera Niša i smera Užica produžili tako da ne završavaju svoju liniju u stanici „Beograd centar – Prokop“, već nastavljaju kroz tu stanicu do stanice Novi Beograd i stanice Zemun.

Bulajić navodi da će novi vozovi biti uvođeni u saobraćaj od aprila pa sve do kraja 2024, jedan po jedan, kako budu stizali iz fabrike.

Na svim prugama uvešće tzv. intersiti vozove, odnosno ono što je nekada bilo poznato kao poslovne vozove. To znači da će, na primer, na liniji od Beograda do Užica postojati polasci koji će stajati samo u većim mestima – u Valjevu, Požegi, Kosjeriću i stizati u Užice za ispod tri sata.

„U novim vozovima će postojati mašina za piće, postojaće dva toaleta i sedišta će biti daleko udobnija“, najavljuje Bulajić

Ukazuje da će kruna promena biti uvođenje novih linija.

„Pre svega mislim na linije od Novog Sada do Sremske Mitrovice, ta linija do sada nije postojala. Uvešćemo u toku godine liniju od Pančeva do Novog Sada, takođe ćemo sve linije koje dolaze iz smera Pančeva produžiti do Pazove, tako da povezujemo i Pančevo sa Beogradom, što će umnogome olakšati putovanje našim putnicima“, rekao je Bulajić za RTS.

Ističe da su 2021. prevezli 2,6 miliona putnika, a da ovih dana očekuju da taj broj pređe sedam miliona.

„Definitivno se ljudi vraćaju železnici. Ono što mislim da će nam jako pomoći da iduće godine još značajnije cifre ostvarimo, to je što ćemo posle dužeg vremena otvoriti liniju između Leskovca i Niša. To je pruga koja treba da se završi krajem godine i tu očekujemo da bukvalno ponovimo uspeh koji smo imali na liniji Novi Sad – Beograd, samo na delu između Leskovca, Niša i Aleksinca“, navodi Bulajić.

RTS

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Šid 12.12.2023. - 3:10 pm

Hoće li taj voz ići do Šida,ili će zadnja,odnosno početna stranica biti S.Mitrovica?

Komentari su zatvoreni.